Следващият Пърл Харбър може да бъде в Космоса

Следващият Пърл Харбър може да бъде в Космоса Снимка: pixabay.com

От технологична гледна точка е очевидно, че има поне четири държави, които могат да унищожават сателити в орбита около Земята

"Демонстрирайки силата си, Русия унищожи стар руски сателит в Космоса - и застраши съседните космически станции. Орбитата се превърна в стратегическа бойна зона на съвременни войни. Конфронтацията там е сравнима с ядреното възпиране", пише германското издание Die Welt.

"Междузвездни войни"- така се нарича научно-фантастичният филм на Джордж Лукас, излязъл през 1977 г., но "междузвездни войни" вече отдавна може да се нарече и военното използване на околоземното пространство. Унищожаването на спътника на руската ракета, който вече е излязъл от употреба напомня, че стратегическото значение на космическото пространство през последните години се е увеличило", отбелязва изданието.

Това, че отломките, образувани от сблъсъка на сателита и ракета биха могли да застрашат сигурността на Международната космическа станция (МКС) и китайската космическа станция, е очевидно: нима руснаците са толкова безпринципни, че рискуват живота на собствените си астронавти на космическата станция? Истинският мащаб на инцидента обаче далеч надхвърля този въпрос.

Това не е първият случай на умишлено унищожаване на сателит в околоземното пространство по военно-стратегически съображения. Съвсем наскоро Индия доказа, че също има такава възможност. Преди това Китай и САЩ демонстрираха, че могат да унищожават сателитите на орбита.

Сега руснаците показаха, че те също са способни на такива операции. Защо правят теста точно сега - нека да съдят военните стратези. От технологична гледна точка е очевидно, че има поне четири държави, които могат да унищожават сателити в орбита около Земята.

"Космосът отдавна стана основа на съвременните войни. Спътниците осигуряват разузнаване и военна комуникация, дистанционно управление на безпилотни самолети, навигация и позициониране. Всеки, който може да изключи сателитите на противника, го прави сляп и практически неспособен във военно отношение. Новият тест ясно показва, че "Пърл Харбър" на ХХІ-ви век може да се случи в Космоса. Антисателитното оръжие притежава висока експлозивна сила и военната му употреба е сравнима с първия ядрен удар. Този, който нанася първия удар, практически принуждава атакуваната страна да отвърне на удара", се казва в статията.

"Ядреният паритет предотврати най-лошото в Студената война. Остава само да се надяваме, че ръководейки се от същата логика, всички ще избегнат първото използване на космическо оръжие. Разликата с онези времена обаче е, че времето за предупреждение е намаляло, а опасността от недоразумение се е увеличила", констатира Die Welt.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: