Синът на Кадафи иска да управлява Либия

Синът на Кадафи иска  да управлява Либия Снимка: Wikipedia

Синът на Кадафи - Сейф ал Ислам, подаде заявление за участие в изборите за президент на Либия

Синът на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, W, поиска да ръководи страната. Това съобщи в неделя, 14 ноември, ТАСС позовавайки се на местния телевизионен канал Libya al-Ahrar.

Както бе отбелязано, Сейф ал Ислам е подал заявление за участие като кандидат в президентските избори. Той е представил документа на регионалната избирателна комисия в град Себха, който се намира в южната част на Либия.

През август беше съобщено, че либийската прокуратура е издала заповед за арест на Сейф ал Ислам Кадафи. Беше отбелязано, че той е заподозрян в връзки с руски наемници.

Сейф ал Ислам Кадафи е роден през 1972 г. Учи в Швейцария и Обединеното кралство, където завършва Лондонското училище по икономика и политически науки (The London School of Economics and Political Science, LSE).

По време на управлението на баща си той участва във външните отношения на Либия със западните страни. След свалянето на баща си той за кратко води съпротивата, но в края на 2011 г. е заловен и изправен пред съда. През 2017 г. той бе освободен благодарение на амнистия, обявена от либийското правителство.

През 2018 г. той участва в президентските избори, прекъснати заради офанзивата на войските на фелдмаршал Халифа Хафтар към либийската столица. Според Bloomberg има данни, че Сейф ал Ислам многократно е летял до Москва за финансова и дипломатическа подкрепа. В Русия тази информация не бе потвърдена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: