Цената на златото може да постави нов рекорд още до края на 2020 г.

Цената на златото може да постави нов рекорд още до края на 2020 г. Снимка: pixabay

През последните седмици курсът на златото непрекъснато расте и не е далеч от историческите си максимуми.
Защо се случва това и защо цената на метала само ще расте в следващите 12 месеца.

През последните дни златото се превърна в един от най-бързо растящите активи: на 9 юли котировките му се повишиха до ниво от 1820 долара за тройунция - най-високото ниво от 2011 г. насам.

На търговете на 10 юли фючърсите на златото за август струваха около 1801 долара. Историческият максимум за благородния метал беше отбелязан на 6 септември 2011 г. - 1923,7 долара.

Според Световния съвет за златото през първата половина на 2020 г. притокът на средства в злато на ETF (Борсово търгувани фондове) възлиза на 39,5 милиарда долара.

Основните печеливши от растежа на котировките на благородния метал са златодобивните компании.
 

Златото е основният защитен актив във времена на политическа или икономическа несигурност. Ето основните фактори, които издигат котировките му нагоре.

Ситуацията с пандемията от коронавирус и заплахата от втора вълна.

В момента рисковете от разпространение на COVID остават високи. В САЩ са заразени над 3 милиона и броят им се увеличава с десетки хиляди всеки ден. Много експерти и инвеститори очакват втора вълна и се насочват към надеждни инструменти - златото.

Златото може дори да постави нов рекорд тази година, особено ако кълновете на глобалното икономическо възстановяване бъдат потиснати от следващия кръг на карантина в големите икономики“, казва Хан Тан, пазарен анализатор в брокерската компания FXTM.

Свръхмеката монетарна политика на властите.

 Поради мащабното стимулиране на икономиките и включването на „печатниците" рискът от ускоряване на инфлацията остава. През последните месеци само ФЕД и ЕЦБ вляха около 5 трилиона долара в глобалната икономика - и това вероятно не е предел.

Поради запазването на редица ограничения пазарът очаква допълнителни стимулиращи мерки от централните банки - при такива условия благородният метал става още по-популярен.

Ние значително смекчихме условията, но можем да направим повече и ще го направим, ако е необходимо", заяви вицепрезидентът на Федералния резерв на САЩ Ричард Кларида пред CNN.

 Експертите очакват по-нататъшен ръст на стойността на златото

Цените на златото изглеждат много оптимистично както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Има достатъчно катализатори, за да се вдигнат до нови рекокрди преди края на годината“, заяви Едуард Моя, старши анализатор в брокерската компания OANDA.

Тенденцията към увеличаване на стойността на златото може да бъде сменена и със спад, но за това разпространението на COVID-19 трябва да се забави - тогава инвеститорите ще могат отново да насочат вниманието си към рискови активи, вместо към защитни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: