Британските еко-активисти си навлякоха гнева на обществото

Британските еко-активисти си навлякоха гнева на обществото Снимка: albania.kivazen.com

В разгара на кризата с горивата миналата седмица, британските радетели за борба срещу климатичните промени решиха, че е време да налеят масло в огъня, блокирайки важни пътища на Острова.

Протестиращите обаче си навлякоха гнева на гражданите и властите. "Абсолютен позор!" – така обобщава мнението на британците пред в. The Sun ядосана гражданка, а полицията трябваше да се бори с транспортния хаос и множеството сблъсъци с демонстрантите. 

Еко-активистите не пропускаха дори линейки. Шокиращи снимки от Лондон, блокиран на четири възлови кръстовища, показват шофьори на линейка за детска реанимация да крещят по полицаите, докато се борят да пробият барикадата от демонстранти, залепени за асфалта с индустриални лепила или овързани с вериги и катинари за пътните знаци.

Много хора изпаднаха във физически изстъпления, след като бяха възпрепятствани да отидат на работа. Други не успяха да заведат децата си на училище. Една от тези майки нарече протестиращите „егоисти”. Разярени граждани с часове издуваха клаксоните „до дупка”, докато демонстранти разполагаха лагера си в час пик

От климатичното движение обаче заявиха: „Искаме да бъдем ясни, тази кампания ще продължи, докато правителството не ни даде смислено изявление, на което можем да се доверим“.

Транспортният секретар Грант Шапс нарече протестиращите "глупаци" и заяви пред радиостанция LBC Шапс: „Поведението им е опасно, скандално и всъщност, по ирония на съдбата, увеличава замърсяването, докато автомобилите чакат на празен ход”.

Във вторник министърът на вътрешните работи Прити Пател обяви, че полицията ще получи правомощия да арестува протестиращите. Очаква се и съдебно разпореждане, което да забрани подобни действия по националната магистрална мрежа, особено в близост до летища и пристанища, като нарушителите ще се наказват с „неограничени” глоби и шест месеца затвор.  Чуха се дори предложения в тежки случаи действията на еко-активистите да се считат за форма на тероризъм.

Пред Sky News държавният секретар по въпросите на престъпността и полицията Кит Малтхаус заяви: „Всички ценим правото на протест, но има разлика между създаването на смут и причиняването на щети. Тези хора преминаха границата между правата си и отговорността към гражданите и ще направим това, което трябва".

Министър-председателят Борис Джонсън нарече демонстрантите "безотговорни" и ги обвини, че като пречат на хората да вършат работата си, нанасят значителни щети на икономиката.

В социалните мрежи обикаля видео, на което жена отчаяно моли протестиращите да пропуснат колата ѝ, с която води 81-годишната си майка в болница, но не среща съчувствие, а само вяли извинения. И може би това, от което властите наистина се опасяват, се крие в един от коментарите: „Казват, че съжаляват – ами да ги накараме НАИСТИНА да съжаляват!”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: