Кацаров иска децата от 1 до 4 клас да се върнат в клас още другата седмица

Кацаров иска децата от 1 до 4 клас да се върнат в клас още другата седмица Снимка: стопкадър БНТ

Министерството на здравеопазването и министерството на образованието и науката ще внесат днес проект на постановление на МС за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за най-малките ученици

Така ще може да се осигури връщането им в клас още другата седмица, съобщи БНТ.

Това стана ясно на пресконференция на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, министърът на образованието проф. Николай Денков и представители на Национална мрежа за децата.

Целта е да се осигурят тестове за най-малките ученици за поне месец напред, за да може да се подсигури безопасното им връщане в класните стаи. Ако някое дете се окаже позитивно, ще бъде връщано на входа на училище, така че да не се налага карантинирането на цяла паралелка.

Желанието е децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, че тестовете ще бъдат осигурени дотогава. Ако тази практика проработи, ще се въведе щадящо тестване и за по-големите ученици.

Николай Денков призова за подкрепа от страна на родителите и учителите, за да проработи новия подход.

Предложението за щадящи тестове два пъти седмично се обсъжда от няколко месеца, но все още има родители, които се противопоставят.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: