Кацаров иска децата от 1 до 4 клас да се върнат в клас още другата седмица

Кацаров иска децата от 1 до 4 клас да се върнат в клас още другата седмица Снимка: стопкадър БНТ

Министерството на здравеопазването и министерството на образованието и науката ще внесат днес проект на постановление на МС за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за най-малките ученици

Така ще може да се осигури връщането им в клас още другата седмица, съобщи БНТ.

Това стана ясно на пресконференция на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, министърът на образованието проф. Николай Денков и представители на Национална мрежа за децата.

Целта е да се осигурят тестове за най-малките ученици за поне месец напред, за да може да се подсигури безопасното им връщане в класните стаи. Ако някое дете се окаже позитивно, ще бъде връщано на входа на училище, така че да не се налага карантинирането на цяла паралелка.

Желанието е децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, че тестовете ще бъдат осигурени дотогава. Ако тази практика проработи, ще се въведе щадящо тестване и за по-големите ученици.

Николай Денков призова за подкрепа от страна на родителите и учителите, за да проработи новия подход.

Предложението за щадящи тестове два пъти седмично се обсъжда от няколко месеца, но все още има родители, които се противопоставят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: