Във Великобритания ще извличат злато от изхвърлени смартфони и лаптопи

Във Великобритания ще извличат злато от изхвърлени смартфони и лаптопи Снимка: ferra.ru

Кралският монетен двор на Великобритания, заедно с канадски стартъп, ще извлича злато и други благородни метали от изхвърлените на боклука стари лаптопи и телефони.

По информация на агенция ВВС, Кралският монетен двор на Великобритания е взел това решение поради нарастващия обем на изхвърлената електроника в световен мащаб, чието общо тегло възлиза на 57 милиона тона.

Според представители на монетния двор, ако тази тенденция не бъде спряна, общото тегло на електронните отпадъци до 2030 г. ще достигне 74 милиона тона.

В Обединеното кралство решават да се борят с това чрез извличането на благородни метали от електрониката: злато, сребро, мед и паладий. Именно технологията на канадския стартъп Excir, с която монетният двор подписва съответното споразумение, помага тези метали да се извличат от старата електроника.

Отбелязва се, че новата технология вече е тествана и дава резултат: получено е злато чиста проба - 999,9.

Технологията позволява да се извличат благородни метали при стайна температура, което ще позволи те да бъдат преработвани на територията на металния двор, а не в леярни заводи. Това, според източника, значително ще намали стойността на процеса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: