Здравният министър въвежда тотален "зелен сертификат"

Здравният министър въвежда тотален "зелен сертификат" Снимка: МЗ

Всички бизнеси, които не желаят да приемат този метод, просто няма да работят

Заведенията за хранене и хотелите също -  и посетителите, и персоналът трябва да имат зелен сертификат.

Новите противоепидемични изисквания ще влязат в сила от четвъртък, 21 октомври, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. За всички прояви със събиране на хора на закрито ще бъде изискван сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Определени са и нови критерии за заболеваемостта, по които ще се решава дали учениците ще минават на дистанционно обучение.

Зеленият сертификат, който ще се изисква за редица мероприятия, ще важи за кина, театри, галерии, молове, хотели, басейни, фитнес центрове и зали.

За хранителните магазини обаче, банките и аптеките няма да се изисква такъв сертификат, но пък за моловете ще се изисква.

Правилата в училищата:

   при 750 заболели на 100 000 души население училищата ще преминават на онлайн обучение;

   при 500 заболели на 100 000 присъствието ще бъде 50% чрез ротация, като ротацията вероятно ще бъде на 14 дни.

Дава се право на всяка община да реши кога учениците да преминат онлайн.

Засега не се изисква учителите да имат зелени сертификати, но пък обучението в университетите ще бъде присъствено само ако студентите и преподавателите притежават такива сертификати.

Задължителни стават сертификатите за служителите в старческите домове, диализни центрове и болници.

Преустановяват се посещенията в болници.

Всеки може да се сдобие със зелен сертификат, ако не е ваксиниран или не си е направил PCR тест чрез антигенен, който ще бъде безплатен.

Очаква се всички сертифицирани лаборатории да бъдат заредени с такива тестове. Резултатът от тях важи 48 часа.

Д-р Кацаров подчерта, че освен, че ще бъдат контролирани обектите, ще бъдат контролирани и лабораториите, издаващи сертификати.

Ще проверяваме лабораториите, издаващи сертификат. Ако установим фалшив сертификат, ще отнемаме лиценза, каза той.

Тъй като административната услуга е нещо, от което всички се нуждаят, на този етап изискването за зелен сертификат няма да е задължително за администрацията. Призоваваме за онлайн услуги, уточни Кацаров.

Сертификат не се изисква за деца под 12-годишна възраст.

"Въвежда се изискване за "зелен" сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра (с изключение на аптеки, хранителни магазини и банки), фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.

Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър. Тя ще бъде разпространена по-късно през деня. Препоръката на Кацаров е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в домове за социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на "зелен" сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

По отношение на училищата - във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъственият процес”, обясни Кацаров.

По материали на БНР и Нова телевизия

 

Чешкото правителство отмени ДДС върху тока за населението

 

Германските власти допускат край на коронавирусните ограничения в края на ноември

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: