Учен: Интернет-гигантите се опитват да препрограмират хората

Учен: Интернет-гигантите се опитват да препрограмират хората Снимка: Village Roadshow Pictures

Гигантите в мрежата събират и анализират масивите от лични данни на своите потребители

Американската корпорация Google, а и не само тя, се опитва да "препрограмира" хората чрез алгоритмите в своите услуги. Това заяви водещият психолог-изследовател в Американския институт за поведенчески изследвания и технологии в Калифорния Робърт Епщайн, съобщава Лента.ру.

Според специалиста Google отдавна се е превърнала в корпорация, която следи човечеството чрез търсенето им, както и обработва частната кореспонденция чрез електронна поща.

Eпщейн разказва, че компанията има повече от 200 услуги, всяка от които събира и анализира масивите от личните данни на потребителите.

"Това е сериозна заплаха за демокрацията. Според нашите изчисления, през 2015 г. до 25% от резултатите от изборите в различни страни по света бяха определени от търсачките на Google", казва той.

Изследванията на доктора на науките показват, че Google се е опитвала да повлияе на резултата от изборите в САЩ в полза на Демократическата партия, която, по думите на Епщайн, поддържа Google.

По-рано в Google признаха, че специално са усложнили търсенето в настройките за поверителност от страна на потребителите, за да събират информация за местоположението им. Компанията разкри действията си по време на съдебен процес по иск на главния прокурор на американския щат Аризона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: