Европейският парламент подкрепи забраната за биометрично следене

Европейският парламент подкрепи забраната за биометрично следене Снимка: https://pixabay.com/

Жителите на Европейския съюз могат да бъдат обект на наблюдение с помощта на системи за разпознаване на лица, само ако са заподозрени в престъпление

Всяко друго масово наблюдение от този вид трябва да бъде забранено. Евродепутатите предлагат подобна политика да стане закон.

Според Politico съответната резолюция е одобрена на заседание на най -висшия законодателен орган на Европейския съюз в сряда. Той няма правна сила, само обозначава политическата воля за приемане на съответното законодателство.

В документа се посочва, че технологиите за дистанционно наблюдение, базирани на изкуствен интелект, и по-специално - разпознаването на лица, застрашават основните права и свободи като неприкосновеността на личния живот. Те обаче вече постепенно започват да се използват в Европа.

Евродепутатите смятат, че на полицията трябва да бъде забранено да използва разпознаване на лица на обществени места, както и да използва прогнозни технологии за борба с престъпления, които все още не са извършени. Те също така искат да забранят частните бази данни за разпознаване на лица, като тази, създадена от Clearview AI въз основа на снимки, събрани в социалните мрежи.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: