Емигрантите изпращат все по-малко пари в България

Емигрантите   изпращат все по-малко пари в България Снимка: pixnio.com

Почти 4% от БВП на България се определя от парите, изпратени от българите зад граница на роднините, останали в страната.

През кризисната 2020 година обаче, паричните преводи драстично намаляха. Най-ниски бяха стойностите през април 2020 г. - месецът с повсеместни локдауни и затваряне на работни места, заети предимно от емигранти. 

Има ли промяна в сумите, изпращани с парични преводи през 2021, споделя Кирил Петков, мениджър „Бизнес развитие“ на „Фактор И.Н.“, финансовата институция с 20-годишен опит в паричните преводи и представител на MoneyGram в България. 

“Българите все още разчитат в голяма степен на парите, изпратени от роднини зад граница, за да покрият месечните си нужди, да финансират кредити или да стартират ремонти. Епидемията от Covid-19 намали възможностите на емигрантите ни да помагат на близките си тук, но когато го правят, е чрез парични преводи от небанкови институции, така че при нас нямаше негативна тенденция.

Предимствата са широката партньорска мрежа, опростената процедура и доверието, което сме изградили през годините. В някои населени места има пълна липса на банкови клонове, а ние имаме представителства в повече от 160 населени места”, казва той. 

Сравнима ли е 2021 с 2020 година?

Все още няма окончателни данни за 2021, но според статистиките на БНБ, за второто тримесечие на тази година са изпратени толкова пари, колкото и през същия период на преходната година. Тези суми са далече под нивата от преди Covid-19 за 2-ро тримесечие на 2019 г. и за същия период през 2018 г.. 

По материали на: 3CON Marketing Agency

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: