Уволниха шефа на "Морска администрация" заради заседналия кораб „Vera Su"

Уволниха шефа на "Морска администрация" заради заседналия  кораб „Vera Su" Снимка: МТИТС

Основна причина е несъгласувано отклонение от предварително одобрената технологият за освобождаване на товара на заседналия кораб

На брифинг днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев съобщи, че е издал заповед за освобождаване на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ капитан Живко Петров. 

Основна причина е несъгласувано отклонение от предварително одобрената технологията за освобождаване на товара на заседналия кораб „Vera Su". В същото време Христо Алексиев подчерта, че е спазена международната нормативна уредба за действия в такива ситуации.

Новият директор на „Морска администрация“ е к.д.п. Венцислав Иванов. Той е ръководил структурата от 2004 до 2007 г. С това назначение, по думите на министъра, ще бъде осигурена приемственост в действията на администрацията.

Подготвят се пет сценария за освобождаване на товара от плавателния съд, обясни министърът. Каквато и технология да бъде избрана, тя ще бъде предварително съгласувана с Министерството на околната среда и водите. 

„В контакт сме с няколко международни фирми за морско спасяване и очакваме предложения за действие от тях. В зависимост от метеорологичните условия, остават вариантите за пренасяне на товара с шнек или с хеликоптер“, обясни Христо Алексиев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: