Украйна прие законопроект за олигарсите

Украйна прие законопроект за олигарсите

Върховната Рада на Украйна прие на последно четене законопроекта за олигарсите, предложен по -рано от президента Владимир Зеленски

За приемането на документа гласуваха 279 депутати, при  необходими 226.

Почти всички представители на президентската партия "Слуга на народа", която има мнозинство в  * Радата, гласуваха в подкрепа на законопроекта.

Опозицията - както и поддръжниците на бившия президент Петро Порошенко, както и проруската „Опозиционна платформа за живот“, бяха против.

Законопроектът установява определението за "олигарх" - човек, който има значителна икономическа и политическа тежест в обществения живот. Олигарх ще се нарича човек, който отговаря  на поне три критерия, предписани в закона:

   участва в политическия живот;
   оказва значително влияние върху медиите;
   е краен действителен собственик на предприятие, което държи монополно положение на пазара и една поредна година поддържа или укрепва такава позиция;
   в същото време потвърдената стойност на неговите активи трябва да надвишава 2 млрд. 270 млн. грн. (около 80 млн. долара).

Решението кой да е олигарх ще се взема от Съвета за национална сигурност и отбрана. Той също така ще води регистър на олигарсите. На хората от този регистър ще бъде забранено да правят вноски в подкрепа на политическите партии; те ще трябва да докладват за срещите си с държавни служители и да изпълняват редица други изисквания.

Опозицията се опасява, че законът ще бъде приложен срещу политическите противници на сегашните власти - по -специално в съответствие с него бившият президент, лидер на партия „Европейска солидарност“ Петро Порошенко, влиятелен бизнесмен, може да бъде признат за олигарх.

По материали на svoboda.org

* Върховната Рада на Украйна е еднокамарният парламент на Украйна, състоящ се от 450 народни депутати, избирани за срок от пет години въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право при тайно гласуване. Върховната Рада на Украйна е единственият орган, упълномощен да приема закони.   

Още по темата във

facebook