Изоставена тютюнева фабрика в Атина се превърна в културен център

Изоставена тютюнева фабрика в Атина се превърна в културен център Снимка: artsy.net

Реставрацията е дар за гръцката държава от милиардера Димитрис Даскалопулос по повод 200 години от независимостта на страната.

Последното му начинание е основен ремонт на изоставено крило от бивша фабрика за тютюневи изделия в Атина. Реконконструирана е изоставена част от сградата, в която след предишен ремонт вече се помещават библиотеката и печатницата на гръцкия парламент, пише artsy.net

Правоъгълната неокласическа постройка, построена през 1930 г., някога е била символ на индустриализацията на Гърция. Последната цигара е свита там през 1995 г. Оттогава сградата е била използвана за военен затвор, приют за бежанци, а след първия частичен ремонт – за офиси на Сметната палата, Президентството и Министерството на финансите.

Сега, след реконструкцията на стойност €1,2 милиона,  новоремонтираната част от сградата ще отвори гигантското си пространство като културен център

До края на 2022 г. новото културно пространство ще се управлява от фондацията на Даскалопулос NEON, основана през 2013 г. и осъществила вече редица културни начинания – изложби и инсталации в цяла Гърция, стипендии за студенти по изкуства и пр. Гръцкият парламент ще реши как да менажира дейността на новия културен център след 2022 г. 

Даскалопулос е един от големите в областта на гръцката хранителна индустрия. Започвайки през 1983 г., той трансформира семейния млечен бизнес във VIVARTIA SA, най-големия гръцки хранителен конгломерат с около 13 000 служители в 29 държави. През 2007 г. продава компанията и основава DAMMA Holdings, фирма за финансови услуги и инвестиции, и мозъчния тръст diaNEOsis, който изследва социални и икономически проблеми в Гърция.

„Взаимодействието ми със съвременното изкуство беше допир с един различен, завладяващ свят, който внесе равновесие в живота ми, срещна ме с различни хора, идеи, ритми. Това се превърна в движеща сила на желанието ми да допринасям и да създавам", споделя Даскалопулос.

Начинанието на гръцкия милиардер е отличен пример за реконструиране на подобни ценни архитектурни паметници, с които България също разполага:

Тютюневият град в Пловдив, снимка - truestory.bg

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: