На кино в Ню Йорк – само ако сте ваксинирани

На кино в Ню Йорк – само ако сте ваксинирани Снимка: pixabay.com

Същото се отнася и до театрални спектакли, концерти, фестивали, масови културни или социални събития.

Много артисти подкрепят инициативата на кмета Бил Дел Блазио. Според разпорежднето, от 17 август хората, които се събират на едно място в Ню Йорк, трябва да покажат доказателство за ваксинация срещу COVID-19, заедно с документ за самоличност със снимка. 

Заповедта обхваща всякакъв тип театрални, концертни, танцови и кинозали, ресторанти, клубове, кафенета, салони за спорт и фитнес, както и масови събития на открито, съобщава hollywoodreporter.com.

Кметът на Ню Йорк заяви, че градският бизнес приветства задължението за ваксиниране, като на много места изискването вече е прието като лична инициатива. 

Бил Дел Блазио оповести решението си на пресконференция, в присъствието на режисьора ветеран Спайк Лий, който заяви, че подкрепя мерките. 

Новите правила ще важат за премиерата на документалната му сага в четири части „NICC Epicenters: 9/11 → 2021½”, чиято прожекция е обявена за 22 август и ще се състои на открито в Battery Park. Осемчасовото документално есе на Спайк Лий съчетава истории, спомени и прозрения на онези, които са били очевидци на най-големите предизвикателства в Ню Йорк, включително терористичните атаки на 11 септември 2001 г. и настоящата пандемия. Последните два часа от документалния филм на Спайк Лий за HBO ще се излъчат на 11 септември, 20-годишнината от терористичната атака, при която загинаха близо 3000 души. 

„Нюйоркчани са мои хора, от Харлем до Хауърд Бийч. Споделяме една любов. Събрах разказите на мнозина, които загубиха близките си на 11 септември 2001, и на други, които ги губят сега, заради COVID-19“, каза Лий.

Кметът на Ню Йорк заяви, че задължителното ваксиниране цели безопасността на нюйоркчани, а не е някакъв тип наказание за тези, които не се съобразяват. 

„Нашата цел не е да наказваме ресторанти, места за развлечение или фитнес зали. Искаме да разясним на всички какво трябва да направят и просто да се уверим, че го правят“, каза де Блазио и добави, че безопасността на организациите за изкуство и култура е от ключово значение за ликвидирането на пандемията в Ню Йорк и връщането към нормален живот.

Наказанията за неспазване на кметската заповед започват  с глоби от $1000 с много опции за повишаване. Около 50 бизнеса в Голямата ябълка вече са въвели изискването за ваксинационен сертификат. Същият пропусквателен режим ще важи и за всичките 41 театри на Бродуей поне до кря на октомври.

Междувременно най-големите музикални фестивали в страната и отделни изпълнители започнаха да актуализират своите протоколи за ваксинация и безопасност срещу COVID-19, заради активиращата се вълна от варинт Делта на вируса. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: