Бавното ходене приближава старостта

Бавното ходене приближава старостта Снимка: Justin Horrocks/iStockphoto

Учените установиха, че бавното ходене ускорява процесите на стареене

Бавното ходене приближава старостта. Учени от университета Дюк в Северна Каролина достигнаха до това заключение, след като проучиха няколкостотин души.

В продължение на 42 години изследователите проследяват здравословното състояние на 904 жители на Нова Зеландия. Контролната група опитни хора започва да се наблюдава от 3-годишна възраст, а финалната оценка на състоянието на организма се провежда, когато те са на 45 години, съобщава JAMA Network.

Учените стигат до извода, че лошите неврокогнитивни функции, проявени в детството и последващият когнитивен спад в течение на живота, са пряко свързани със скоростта на ходене. В допълнение, резултатите от ядрено-магнитния резонанс показват, че тези, чиято походка е бавна, имат по-малък обем на главния мозък и плътност на кората му, както и признаци на заболявания на малките съдове.

Друг признак на стареене е как се възприема даден човек от страна на непознати. Група от 8 доброволци, определящи възрастта чрез снимки, завишава възрастта на тези, които ходят бавно. Визуално тези хора изглеждат по-стари, отколкото са всъщност.

Изследователите подчертават, че като цяло скоростта на походката на възрастните е свързана не само с гериатричния функционален статус, но и със стареенето и здравето на мозъка през целия живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: