Франция е обхваната от протести срещу "санитарната диктатура"

Франция е обхваната от протести срещу "санитарната диктатура"

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран обяви смекчаване на приложенията на здравния пропуск, след като близо четвърт милион французи протестираха в различни градове срещу тази мярка

 Вече четвърти поред съботни демонстрации под лозунги срещу „санитарната диктатура“ преминаха в повече от 150 града на Петата република. Този път те бяха в отговор на решението на Конституционния съвет на Франция, който съгласува нови мерки за борба с коронавируса.

Става дума за въвеждане на забрана за посещение на културни институции и спортни комплекси без сертификат за ваксинация, отрицателен тест за COVID или имунитет. Законът, наред с други неща, разрешава отстраняването на неваксинирани служители и ограничава достъпа на пациенти, които нямат сертификат за COVID - 19, до не спешната медицинска помощ.

От понеделник контролът за достъп във Франция ще бъде разширен до кафенета, ресторанти, търговски центрове и влакове на дълги разстояния.

В петък, въпреки протестите, подобни мерки бяха въведени в Италия - там режимът за достъп действа в културни и спортни заведения, ресторанти и дори градския транспорт. Правителството отбелязва, че това е необходимо по -специално за по -безопасно начало на учебната година през септември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: