Бедните умират от наркотици шест пъти по-често от богатите

Бедните умират от наркотици шест пъти по-често от богатите Снимка: vipvorobjev.com

Статистиката е събрана във Великобритания, а експертите смятат, че трябва спешно да се борим с бедността

Неравенството, включително и по нивото на смъртност от наркотици, се е увеличило през последните 10 години и вероятно заради пандемията ще се увеличава още повече, пише порталът ons.gov.uk.

Смъртността, дължаща се на наркотици в Англия и Уелс, както и в Шотландия, достигна рекордно ниво. В повечето случаи причината ехероин, но броят на смъртните случаи от кокаин, бензодиазепин и прегабалин също се увеличава.

Столица на смъртността от наркотици с показател от 22,1 починали на 100 000 жители е морският град Блекпул в графство Ланкашър. Градът също така се счита за най-бедния в Англия.

В Шотландия рекордьор е Глазгоу, където смъртността е 30,8 на 100 000 жители - повече от шест пъти над средна за Англия и Уелс.

Мидълзбро и Хартълпул - и двата в Североизточна Англия, са на второ място по смъртност от наркотици. И двата града са сред десетте най-бедни в страната. Вероятността за смърт от наркотици при хората, живеещи в Североизточна Англия, е повече от три пъти по-висока от тази на жителите на Лондон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: