Хакери за първи път в Европа блокираха медицински компютърни системи

Хакери за първи път в Европа блокираха медицински компютърни системи Снимка: thewest.com.au

Деактивирани са всички IT-системи на централната италианска област Лацио, с население над 5 680 000 души, влючително мрежата за ваксинации и онлайн-медицински консултации.

Римската полиция започна рзследване срещу мощна хакерска атака, блокирала днес регионалната мрежа на Община Лацио, вкл. портала Salute Lazio, както и приложенията за запазване на час за ваксинация и за онлайн-консултации на лекуващи се от COVID-19 в домашни условия, съобщи ansa.it.

„Всички операции за защита и проверка са в ход, за да се избегнем възможна неефективност. Акциите по ваксиниране може да се забавят.  Извиняваме се за неудобството”, се казва в изявлението на кризисното звено за борба с COVID-19 на регион Лацио. 

Новите начини за връзка, информация и най-вече за здравно обслужване ще бъдат излагани на публични места и публикувани в медиите. 

Прокуроратурата смята да предприеме действия срещу неоторизирания достъп до компютърната система. Целта на разследващите е да разберат "матрицата" на атаката и дали е имало искане за откуп.

Италия наскоро последва Франция, като обяви, че доказателството за ваксинация или имунитет срещу COVID-19 ще стане задължително за редица дейности.

Този ход предизвика поредица от протести в цялата страна срещу въвеждането на така наречения Green Pass, с който притежателите му ще доказват, че са били ваксинирани, тествани отрицателно или са се възстановили от COVID-19.

В условията на евентуална нова вълна от COVID-19, която медицинските власти допускат, както и в разгара на масовите протести, действията на хакерите вероятно ще активират поредна остра обществена реакция. Властите не са далеч от мисълта, че хакерската акция е част от кампания за предизвикване на безредици, раздухани от опасната за населението кибератака.

Освен близо 6 милионното население на областта,  чийто център е италианската столица, много туристи също пристигнаха във Вечвия град, тъй като посещенията в римските музеи днес са безплатни.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: