Германия планира да позволи на някои фондове да инвестират в криптоактиви

Германия планира да позволи на някои фондове да инвестират в криптоактиви


Определени институционални фондове ще могат да инвестират милиарди долари в криптоактиви в Германия. Новият закон ще засегне така наречените Spezialfonds (специални фондове) с правила за фиксирани инвестиции. От него ще могат да се възползват и всички нови институционални инвеститори - финансови институции, застрахователни компании и пенсионни фондове. За пръв път те ще могат да държат до 20% от своите дялове в биткойни или други криптовалути. 

Средствата, до които имат достъп само институционални инвеститори, понастоящем са около 1,8 трилиона евро (2,1 трилиона долара). 

С експлозията на крипто пазара тази година обаче законодателите все още не бързат при формулирането на нови правила за криптовалутите. „Повечето средства първоначално ще останат далеч под границата от 20%. От една страна, институционалните инвеститори, като застрахователите, имат строги регулаторни изисквания за своите инвестиционни стратегии. От друга страна, те също искат да инвестират в крипто", казва Тим Кройцман, експерт по криптоактиви в BVI, германския орган, контролиращ фондовата индустрия.  

Новото законодателство има за цел да даде тласък на амбициите на Германия да се утвърди като силен център за финансови инвестиции. Освен това то ще легитимира криптовалутата като клас активи и по този начин ще подхрани крипто индустрията като цяло. 

Мениджърът на активи на Deutsche Bank AG DWS group следи развитието, но в момента не планира да предлага фондове, които купуват крипто, според говорител на институцията. DekaBank, един от най-големите мениджъри на активи в страната, обмисля да инвестира в цифрови валути, но все още не е взел решение, каза говорител на компанията. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: