Covid-сертификатът вече е задължителен и за супермаркетите в Кипър

Covid-сертификатът вече е задължителен и за супермаркетите в Кипър Снимка: pikist.com

За пазаруване в супермаркет се изисква клиентите да са ваксинирани или да имат отрицателен тест, направен през последните 72 часа

От 5 ч. тази сутрин в Кипър влизат в сила нови по-строги мерки, за да бъде овладяно силното разпространение на коронавируса, предаде БНР. Дори и за пазаруване в супермаркет вече се изисква клиентите да са ваксинирани или да имат отрицателен тест, направен през последните 72 часа. 

До 31 юли коронавирусният „Безопасен пропуск" (Safe Pass) е задължителен за всички места на открито и закрито, където съгласно здравните протоколи могат да се съберат повече от 20 души. Сертификатът удостоверява ваксиниране, преболедуване или 72-часов тест. 

Той обхваща търговските обекти, включително супермаркети, но без самостоятелни малки магазини. Пропускът важи и за ресторанти, нощни клубове и други места за развлечения, като гостите в тях трябва да са само седящи, най-много до 10 души на маса и танците не са разрешени. Гражданите трябва да имат документа и при ползване на обществения транспорт, при получаване на различни услуги в държавния и частния сектор, в банки, клиентски центрове.

Правителството взе решения за затягане на режима в петък, след поредица от рекорди с над 1000 нови ковид-случая на денонощие. В понеделник броят им също надвиши 1000 при направени почти 70 000 теста.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: