Хората с увреждания ще могат да получат до 20 000 лв. за собствен бизнес

Хората с увреждания ще могат да получат до 20 000 лв. за собствен бизнес

По програмата може да се кандидатства до 16 август в Агенцията за хората с увреждания

До 20 000 лв. за инвестиционни разходи ще бъдат финансирани хората с увреждания, които имат желание да стартират самостоятелен бизнес, съобщава Министерството на труда и социалната политика. 

Кандидатите трябва да са с над 50% намалена трудоспособност и да нямат учредено предприятие или да бъдат съдружници в друга фирма. С отпуснатите средства те ще имат възможност да покрият разходи, свързани с учредяване на ново предприятие, строителни дейности, оборудване на разкритите работни места. Финансовата подкрепа може да се използва още за оборотен капитал или за кратък обучителен курс на собственика на предприятието. Проектните предложения трябва да бъдат изпратени до 16 август в Агенцията за хората с увреждания. 

Агенцията ще подпомогне също проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, чиято цел е стимулирането на заетостта на хората в специализирана среда. Ще се даде възможност за изграждане на онлайн платформа с уебсайт, която да популяризира услугите и продукцията на предприятията. По процедурата могат да бъдат отпуснати до 80 000 лв., а документи трябва да бъдат подадени до 26 август. 

Агенцията обявява и конкурс за финансиране на проекти за изграждането на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти. Право на участие имат държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство и притежаващи или стопанисващи обектите. По проекта могат да бъдат отпуснати до 12 000 лева, които да бъдат употребени за изграждане на рампи, пътеки за хора със зрителни увреждания, адаптиране на входовете или изходите на сградите, поставяне на сигнализации за хора със слухови или зрителни проблеми. 

За подобряването на вътрешната среда могат да бъдат отпуснати до 15 000 лв., а за изграждане на нови и преустройство на съществуващи асансьори или платформи са предвидени до 50 000 лв. Предложенията трябва да бъдат изпратени до 14 септември. 

Националната програма за заетост на хората с увреждания дава възможност и за финансиране до 10 000 лв. на работодателите за осигуряване на достъп до действащи или нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума може да им бъде отпусната за приспособяването на вече съществуващите работни места или за оборудването на нови такива. До 1000 лв. могат да се получат за придобиване на допълнителна квалификация или преквалификация на работник с увреждане. Документи по програмата могат да се подават до 17 август. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: