Хакерска група за откупи изчезна от интернет

Хакерска група за откупи изчезна от интернет Снимка: pexels.com

Уебсайтовете на групата Revil, обвинявана за хакерски атаки срещу стотици бизнеси по целия свят, от вторник са офлайн

Причината за това е неизвестна, но ходът предизвика множество предположения, вкл. и това, че бандата е била специално инициирана и насочвана от властите, като за нейна централа се подозира Русия, съобщава BBC. 

Това се случва на фона на нарастващия натиск между САЩ и Русия по отнощение на киберпрестъпленията. Американският президент Джо Байдън заяви, че е повдигнал въпроса пред Вламидир Путин по време на телефонно обаждане в петък, след като вече беше обсъдил темата с него по време на срещата на върха в Женева миналия месец.

Президентът Байдън каза пред медиите, че „е дал ясно да се разбере, че очакваме от тях да действат" и е намекнал, че САЩ могат да предприемат директни цифрови ответни действия срещу сървъри, използвани за проникване.

Така че от вторник насам в киберобщността „кипят” предположенията кой е предприел мерките – руските или американските служби. До момента по тази тема няма никакви коментари, но киберексперти казват, че внезапните изчезвания на групи от този тип не са непременно необичайни.

Те не изключват, че изчезването може да е стратегически ход на Rеvil след мащабните и високодоходни атаки, които предприеха срещу големи американски бизнеси тази година, в т.ч. най-голямата компания за преработка на месо в света JBS, големия доставчик на горива за източното крайбрежие на САЩ Colonial Pipeline и McDonald”s. 

За последен „удар” на Rеvil се смята атаката срещу базираната във Флорида IT-компания Kaseya миналата седмица, за която хакерите поискаха огромен откуп в биткойни. Така че далеч не е ясно дали офлайн позицията е резултат от санкция, край на „задачите” или просто временно прикритие и стратегия за прегрупиране и префасониране.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: