Променя ли се историята със заличаването на паметниците

Променя ли се историята със заличаването на паметниците Снимка: ETA

В американския град Шарлотсвил (Вирджиния) днес премахват статуите на противоречиви герои от Гражданската война

Статуите на генералите от Конфедерцията Робърт Лий и Томас Джаксън „Каменната стена” ще бъдат преместени в склад, съобщават местните власти. Премахването им от центъра на града се превърна в повод за протести и контрапротести, които през август 2017 г. стигнаха до смъртоносно насилие. Тогава 32-годишната Хедър Хейер, участничка в контрапротест срещу решението за премахването на статуите, е преднамерено прегазена от кола и убита, припомня BBC. По-късно шофьорът е осъден на доживотен затвор. Ранените и от двете страни са десетки, на фона на разгорелия се национален дебат по теми за робството и расовите проблеми в САЩ. 

Събитията разтърсиха Съединените щати, а изявлението на бившия президент Доналд Тръмп, че „има вина и от двете страни”, допълнително разпали напрежението. Градът продължи да настоява за премахването на статуите, но реалните действия бяха възпрепятствани чрез правни ходове и промени в закона. През април тази година Висшият съд на Вирджиния реши, че статуите може да бъдат свалени.

В Шарлотсвил са очертани зони за гледане, от които хората могат да наблюдават как героите на едно историческо време потеглят към историческата забрава

В изявление на групата Em Down CVille, която подкрепя премахването на статуите, се казва: 

„Никой не вярва, че премахването на статуите ще сложи край на върховенството на белите, но това е важна стъпка - и времето за нея отдавна е дошло.” 

Градските власти планират преустройство на парковите площи, където статуите ще бъдат разположени „по начин, който насърчава изцелението и разказва по-пълно историята на Шарлотсвил".

Като губернатори на Вирджиния, в Шарлотсвил са живели двама американски президенти – Томъс Джеферсън и Джеймс Монро. Близо 70% от населението на града е бяло. Вирджиния е класическа територия на робството в САЩ – период от историята, който съвременните американци още преосмислят. Статуи на известни фигури от Гражданската война съществуват навсякъде в САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: