Милениалите - по-богатото поколение

Милениалите - по-богатото поколение

Те предпочитат да не притежават коли и къщи, но на практика са по-богати от родителите си на тяхната възраст

Поколението Y, милениалите, „тези, които не искат да пораснат“, „хилядолетниците“ - така наричат родените между 80-те и 90-те години. Те прекараха ранната си зряла възраст в сянката на две големи рецесии, нарастващите цени на жилищата и огромните студентски дългове. В сравнение с предходното поколение Х те са по-малко склонни да притежават традиционните за зрялата възраст неща като брак и собствено жилище, пише в свой анализ за Bloomberg Алисън Шрагер. 

Вглеждайки се в данните обаче, става ясно, че те всъщност се справят доста по-добре в сравнение с предшествениците си. Нормално е всяко поколение да поставя свои, различни маркери за успех и да прави различни избори, за да се развива.  

Милениалите са много по-открити по отношение на парите, отколкото родителите им. Близо половината от хората от това поколение обсъжда личните си финанси с родителите си, докато едва 24% от родителите се осмеляват да обсъждат парите с децата си. Висок е и процентът (30%) на младите хора, които говорят с приятелите си по финансови въпроси. Същият е и процентът на тези, които обсъждат заплатата си с колегите.

Интересен е фактът, че като правило милениалите имат почти два пъти повече дългове, отколкото родителите им на тяхната възраст. Те обаче се дължат на инвестиции в образованието, които се разглеждат като инвестиция в бъдещи приходи. С промяната на икономиката по-високото образование е гарант и за по-добро заплащане. Според данни на Банката на Федералния резерв около 69% от младите хора са имали някакво образование в допълнение към гимназията, в сравнение с 54% от предишното поколение. 

С промяната на поколенията се сменят и изискванията към работата - преди заплатите бяха нестабилни, тъй като хората сменяха работата си и работеха повече часове. Днес обаче актив, който изплаща предвидими доходи всяка година, е по-ценен, тъй като предварителната яснота колко ще ви бъде платено (или трябва да платите) всяка година е желателно, независимо дали сте инвеститор или работник. Затова, отчитайки по-малко риск и по-голяма стабилност, надеждната заплата от 1 долар на милениалите през 2021 г. струва повече от нестабилната бумерска заплата през 1991 г. 

48% от 26-39-годишните днес са собственици на жилища в сравнение с 52% през 1989 г., според данните на Фед. Те имат и повече финансови активи - около 25% повече, отколкото родителите им на тяхната възраст. 86% от милениалите имат някакъв план за пенсиониране или средства в банкова сметка. Въпреки това пенсионният фонд не е сред приоритетите им. Изcлeдвaнe в Лoндoн пoĸaзвa, чe eднa тpeтa oт тяx нe ca знaeли зa пeнcиoннитe внocĸи, нaпpaвeни пo тяxнaтa cмeтĸa. Дpyги 22% нe знaят, чe имaт пeнcия, а 18% нямaт пpeдcтaвa ĸoлĸo пpиxoди щe ca им нyжни пo вpeмe нa пeнcиoниpaнe. 


Вместо традиционните активи за управление като акции, милениалите влагат парите си в по-сложни активи и дори в рисков капитал. Предпочитат да влагат средства във високи технологии, селско стопанство, възобновяеми енергийни източници, дори криптовалути. Така те достигат по-бързо своите краткосрочни финансови цели. 

Не е изненада, че ги описват като мързеливи нарцисисти. Над 80% от тях обаче твърдят, че е важно да си ангажиран с дейност, която резонира положително върху обществото. Според проучване от 2015 г. 84% от поколението Y са направили дарения за различни каузи или се включват в доброволчески акции. Mнoжecтвo пpoyчвaния пoĸaзвaт, чe милeниaлитe пpeдпoчитaт пpeживявaниятa пpeд нeщaтa, ĸoeтo e ocнoвнaтa пpичинa зa пo-гoлямoтo „xapчeнe зa oпит". Πpoyчвaнe нa Dеlоіttе пocтaвя пътyвaниятa и oбиĸaлянeтo нa cвeтa ĸaтo cтpeмeж нoмep eднo зa тяx (57%), пocлeдвaнo oт пeчeлeнe нa пo-виcoĸa зaплaтa (52%) и зaĸyпyвaнe нa coбcтвeни ĸъщи (49%). 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: