Защо пътническите самолети летят на височина 10 километра

Защо пътническите самолети летят на височина 10 километра Снимка: Pixabay

Пътнически самолети обикновено извършват полети на височина от 10 километра. Откъде идва тази летва?

10 000 метра е просто красиво число или зад това се крие нещо повече? На този въпрос отговаля интернет порталът popmech.ru.

По принцип височината на полета на авиолайнера се различава в зависимост от вида и модела на самолета, неговия размер, наличието на определено оборудване и функции. Неголемите самолети на гражданската авиация и някои реактивни самолети летят на височина не повече от 6000 метра, а големите и високоскоростни авиолайнери летят в горните слоеве в атмосферата на височина от 7000 до 13 000 метра. Малките лекомоторни самолети обикновено не се издигат над 2000 метра.

Височина на полета се нарича вертикалното разстояние до корпуса на самолета. В зависимост от началното ниво на отчитане се различават следните височини: истинска (от нивото на точка, намираща се непосредствено под въздушния съд), относителна (от някакво условно ниво - нивото на прага на пистата за излитане и кацане, нивото на терминала, най-високата точка на релефа и така нататък) и абсолютна (от морското равнище).

Височините на полета се делят на изключително малки, малки, средни и големи. Изключително малките се различават в зависимост от вида и скоростта на летателния апарат, малките са от изключително малки до 1000 метра, средните - от 1000 до 5000 метра, големите - над 5000 метра. От височината на полета трябва да се разграничи ешелонът, заеман от самолета. Ешелоните се отчитат по стандартното атмосферно налягане и имат определени от нормативните документи стойности.

Но защо пътнически самолети летят на височина точно 10 километра? Факт е, че колкото по-висока е скоростта на полета, толкова по-ниска е оптималната плътност на въздуха. В плътния въздух в близост до земята летенето е икономически неизгодно, а на височина над 12 километра ще трябва да се развие свръхзвукова скорост, за да се осигурят оптимални условия за работа на двигателите. Типичната за гражданската авиация скорост от 800-900 км/ч най-добре се развива именно на височина от около 10 000 метра.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: