Френският диджей Давид Гета продаде песните си за деветцифрена сума

Френският диджей Давид Гета продаде песните си за деветцифрена сума Снимка: fourfourmag.com

Продуцентът на хитовете Titanium, I Got A Feeling и Hey Mama отстъпи своя каталог на Warner Music срещу $ 100 милиона

Давид Гета е една от големите фигури в поп и денс музиката на XXI век. На 52 години, той е продал 50 милиона записа, има над 14 милиарда стрийминга и е работил със звезди като Риана, Бруно Марс, Джъстин Бийбър, The Black Eyed Peas, Ники Минаж и Сиа. Тръгнал от диджей в Париж и Ибиса, той създава името си с неоторизиран ремикс на Heroes на Дейвид Бауи. Първият му №1 в Обединеното кралство е When Love Takes Over през 2009 г., записана с Кели Роуланд, една от певиците на Destiny's Child. В момента се завръща в Топ 10 с Heartbreak, в сътрудничество с Little Mix.

Двукратен носител на „Грами", Гета е един от музикантите, оформили звученето на съвременната поп музика. В изявлението си по повод придобивката, шефът на Warner Music Макс Лусада казва: „Рядко се случва един артист не само да определя един жанр, но и да го трансформира. Давид прави това повече от две десетилетия. Необикновеното му въздействие върху еволюцията на танцовата музика продължава, като същевременно той търси иновации и сътрудничество с нови гласове." Продажбата обхваща и бъдещи записи на Гета, казват пред BBC запознати с преговорите. 

В последните три години откупката на хитови музикални каталози стана основен бизнес в музикалната индустрия, след като стриймингът се очерта като нов източник на приходи. Лондонският Hipgnosis Songs Fund „поведе крак", като взе 50% от каталога на Нийл Йънг и получи правата за музика на Шакира, Red Hot Chilli Peppers и китариста на Fleetwood Mac, Линдзи Бъкингам. Universal Music Group инвестира $ 300 млн., за да получи каталога с песни на Боб Дилън, а Sony Music Group са вложили $ 1,4 млрд. долара за придобивания, вкл. с изплащането на деветцифрена сума за хитовете на Пол Саймън.

Целта на тези сделки е инвеститорите да печелят всеки път, когато звучи някое от закупените заглавия. Затова те обикновено търсят хитове, които в продължение на десетилетия са сред първите в класациите. В този смисъл сделката с Гета е малко необичайна, тъй като най-популярните му парчета излязоха почти изключително през последните 10 години.

Затова Warner Music може да се изложи на известен риск с последната си инвестиция, ако популярността на Гета спадне, смята сайтът Music Business Worldwide, но същевременно припомня, че „Хитът Titanium на Гета е издаден преди 10 години и продължава да поддържа чудесно ниво на популярност в стрийминг платформите".

В момента Гета е осмият най-популярен изпълнител в Spotify. В свое изявление по повод продажбата той казва: „Сега съм изключително развълнуван, че ще работя върху нова музика. Още повече се вълнувам от факта, че ще свиря тази музика отново на живо за своите фенове, които я обичат. Тази сделка е начин да продължа да работя с най-добрите хора около мен и да им гарантирам нови вълнуващи проекти и иновации.”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: