ОПЕК запазва прогнозата за световното търсене на петрол през 2020 г. непроменена

ОПЕК запазва прогнозата за световното търсене на петрол през 2020 г. непроменена Снимка: report.az

Глобалният пазар на петрол бавно започва да се балансира след съкращаването на производството и мерките за справяне с пандемията.

Промишлеността все още плува в свръхпредлагане, съобщи Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) в сряда.

Докладът информира, позовавайки се на The Wall Street Journal, че ОПЕК запазва прогнозите си - търсенето на суровина в света ще спадне с 9,1 милиона барела на ден през 2020 г. и ще е 17,3 милиона барела на ден през второто тримесечие.

Премахването на мотивираните с пандемията ограничения и парични стимули, които потенциално възлизат на една четвърт от глобалния БВП, ще позволи на световния растеж да се възстанови през втората половина на годината, което ще даде възможност и на петролния сектор да се възстанови с него, каза ОПЕК.

Месечният пазарен доклад на ОПЕК излезе ден преди заседанието на Съвместния комитет за наблюдение на министрите, който трябва да се събира ежемесечно през втората половина на годината. 

Цените на петрола се разклатиха между печалби и загуби в сряда, като фючърсите на суровия Brent спаднаха с 1,3% при 40,45 долара за барел. Междинните фючърси на WTI паднаха с 1,7% до 37,73 долара за барел.

Brent и WTI са събрали повече от 20% през последния месец, като отстъпките от краткосрочни покупки към по-дългосрочните се свиха, което предполага, че основите на предлагането постепенно се подобряват", каза ОПЕК.

Производителите извън ОПЕК, подписали сделката ОПЕК+, намалиха доставките с 3 милиона барела на ден, докато американското производство намаля с 600 000 барела на ден, обяви картелът.

„Предвид възстановяването на цените на петрола и нарастващото търсене, се очаква производството на суров нефт в САЩ постепенно да се възстанови през четвъртото тримесечие на 2020 г. и да започне да нараства през следващата година“, се добавя в доклада.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: