Турция се отправя към Космоса: Проектира да построи собствен космодрум

Турция се отправя към Космоса: Проектира да построи собствен космодрум

Предвижда се той да бъде позициониран в някоя екваториална държава, водят се преговори за сътрудничество, в това число и с Русия

Турция възнамерява да построи свой собствен космодрум. Във връзка с това представители на южната ни съседка и Русия в момента водят преговори за сътрудничество. Това съобщи ръководителят на Националната космическа агенция на Турция Сердар Хусейн Йълдъръм.

По космическата програма на Турция вече се разработва проект за изграждане на космодрум в някоя екваториална държава, като крайната цел е извършване на комерсиални полети. Проектът към момента е в начален етап, а представители на Турция водят преговори с потенциални партньори. 

„Ние обсъждахме възможността за помощ от Русия при създаването на наш космодрум. Тя има много голям опит в това направление – и при изграждането на стартови площадки, и на самия космодрум”, коментира Йълдъръм.

Той добави, че Турция вече е получила съответната информация от руския Център за експлоатация на обекти от наземната космическа инфраструктура. Очаква се окончателното решение за строителството на турски космодрум да бъде прието през 2022 г. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: