Необяснимо ослепяване и загиване на птици се наблюдава във Вашингтон

Необяснимо ослепяване и загиване на птици се наблюдава във Вашингтон Снимка: meteoprog.ua

Учените все още не знаят причината за това явление

Необичайно голям брой птици внезапно загубиха зрението си и загинаха в района на Вашингтон, федерален окръг Колумбия (САЩ), което озадачава експертите по дивата природа, съобщава Independent.

В събота (5 юни) жителката на окръг Колумбия Александра Димсдейл открива сляпа птица близо до дома си. Както тя разказва пред The Washington Post, в рехабилитационния център й отговарят, че не могат да направят нищо. Птицата вероятно е имала някакво неврологично заболяване, заради което е ослепяла.

Необичаен брой слепи птици наскоро бяха открити мъртви или умиращи в района на Вашингтон. Експертите по дивата природа не знаят на какво се дължи това.

Лигата за защита на животните в Арлингтън, щата Вирджиния, близо до окръг Колумбия, публикува съобщение до обществените служби за рязко увеличаване на броя на телефонните обаждания относно ранени и болни млади птици, предимно сойки.

„Проблеми с очите бяха регистрирани при тези екземпляри, които във всичко останало изглеждаха като здрави млади птици. Нещо е причинило у тях тази слепота и птиците се приземиха и останаха на земята", заяви Лигата за защита на животните. - Службата за контрол над животните сега вижда, че са засегнати и други видове птици. Други агенции и населени места в региона и щата съобщават за подобни проблеми."

Все още не е ясно дали това, което причинява смъртта на птиците, е заразно за човека или не.

Според интернет предположенията причината за проблема могат да са цикади, третирани с пестициди, които след това се консумират от птиците.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: