Приложение за добросъседство събра $ 100 милиона от инвеститори

Приложение за добросъседство събра $ 100 милиона от инвеститори Снимка: pexels.com

Софтуерът на Venn, стартъп компания, основана през 2016 г., възражда контактите в кварталната общност

Разработчиците на Friendly neighbor не крият, че приложението им е инспирирано от ковид-карантините, когато хората си спомниха по трудния начин какво означава да са изолирани. Програмистите казват пред Times of Israel, че са работили с идеята да помогнат на хората да преоткрият забравеното изкуство на добросъседските отношения чрез лесен, високотехнолотичен контакт. 

Платформата е ориентирана в три посоки: социални контакти между съседи в реалния живот, подкрепа за местната икономика и развитие на обществените услуги за гражданите в общността. Приложението улеснява управлението на кварталите, а фирмите за недвижими имоти просто са влюбени в него. Съседите се съветват по между си, предлагат услугите си един на друг, информират се от първа ръка за местния бизнес, могат да си поръчат храна от кварталния ресторант или продукти от близките хранителни магазини. Местните структури на градската управа организират чрез приложението виртуални и реални обществени или лични срещи, празници и други събития и опитът им показва, че 75% от хората в организаторските екипи, привлечени чрез платформата, са доброволци

От Venn обясняват, че са организирали набирането на инвестиции в два етапа, като в първия са привлекли $ 40 милиона, които са изразходвали за разработването и менажирането на продукта си, а във втория - $ 60 милиона, които смятат да вложат в набиране на персонал, разрастване в САЩ и нови бизнес идеи. През 2020 г. Venn са регистрирали 1200% растеж, а платформата им вече се използва в редица квартални общности в Бруклин, Тел Авив, Канзас Сити, Берлин и др. 

Ползвателите на Friendly neighbor казват, че за една година приложението е направило квартала им много по-добро място за живеене и бизнес и е повишило с 90% увереността им, че това е „тяхното” място, където биха искали да пуснат корени. Тези, които все пак биха напуснали местожителството си, са с 37% по-малко от предишната година, а новонастанилите се – с 20% повече. 

Стартиращата компания планира през 2021 г. да прибави към ползвателите на Friendly neighbor още пет града в САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: