Ваксината срещу коронавируса е готова, в Европа вече поръчаха първите дози

Ваксината срещу коронавируса е готова, в Европа вече поръчаха първите дози Снимка: pixabay

Първите дози от ваксината срещу COVID-19 вече са поръчани от Италия, Германия, Франция и Нидерландия.
Италия, Германия, Франция и Нидерландия подписаха договор с AstraZeneca за доставката на 400 милиона дози от ваксината срещу коронавирусната болест.

Договорът предвижда 400 милиона дози от ваксината, разработена заедно със специалисти от университета в Оксфорд. Това съобщи министърът на здравеопазването на Италия. Сделката беше публикувана и на уебсайта на фармацевтичната компания AstraZeneca.

„Заедно с министрите на здравеопазването на Германия, Франция и Нидерландия подписахме договор за доставка на до 400 милиона дози от ваксината, предназначени за цялото население на Европа“, написа във Фейсбук италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца.

AstraZeneca, съвместно с Оксфордския университет, разработи ваксината и продължава да работи върху нея, засега няколко етапа от експериментите вече показаха успех. Очаква се изпитанията да приключат наесен. Според италиански чиновник сделката с AstraZeneca е „обещаваща първа стъпка" за Италия и Европа.

Ваксината е единственото окончателно решение за COVID-19. Това е общо обществено благо, право на всеки, а не привилегия на малцина", заяви Роберто Сперанца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: