Създадоха трето око за вглъбени в смартфоните си пешеходци

Създадоха трето око за вглъбени в смартфоните си пешеходци Снимка: ferra.ru

То ще им помага да избягват препятствията по пътя

Дизайнер разработи роботизирано трето око, което се прикрепва към главата и помага да се заобиколят препятствията, съобщава сайтът ferra.ru. Изобретението ще помага за безопасно движение по улиците на хората, които ходят, загледани постоянно в смартфона си.

Устройството автоматично повдига пластмасовия клепач, когато главата на собственика се накланя надолу. Окото е способно да издава предупредителен звук, ако „вижда" опасност на разстояние до един метър напред. Идеята на създателите е това да помогне на потребителите да се движат безопасно по улицата, докато пишат текстови съобщения или преглеждат лентите на социалните мрежи.

Дизайнерът на третото око споделя своите песимистични прогнози за бъдещето на човечеството. Той смята, че постоянното използване на смартфони ще окаже влияние на външния вид на хората. „Поради това, че използваме смартфоните си в неправилна поза, нашите шийни прешлени се изместват напред, което води до синдрома на „костенурковата шия", а малките пръсти, на които се опира телефонът ни, постепенно се изкривяват", казва той.

Устройството с форма на око използва микроконтролер Arduino и различни сензори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: