Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.05.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.05.2021 г. Снимка: pixabay

Повече от 160 милиона случая на коронавирусна инфекция са открити в света, Германия планира да облекчи изискванията за влизане, Черна гора въведе безплатни тестове за туристи, над милион са ваксинираните у нас

По света:

Научният журналист Никълъс Уейд представи сведения в подкрепа на хипотезата за инцидент в лаборатория по време на изследването на мутации, които се съпътстват от повишена  патогенност на вируса. Но той не представи доказателства", съобщи австрийското издание Der Standard.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 159,31 милиона души, от които над 3,31 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" над 160,45 милиона души са се заразили в света, над 3,33 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са открити 32,81 милиона заразени. На второ място е Индия (23,7 милиона), на трето - Бразилия (15,35 милиона), на четвърто - Франция (5,88 милиона), на пето - Турция (5,07 милиона).  

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус се ваксинира срещу коронавирус. В същото време той отбеляза, че ваксините срещу вируса трябва да бъдат доставени във всички страни по света възможно най-скоро.

Туристите, напускащи Черна гора, ще могат да си направят там тест за коронавирус безплатно, ако има такова изискване в тяхната страна. 

Германското правителство ще облекчи карантинните ограничения за влизащите в страната. На тези, които вече са прекарали COVID-19 или са били ваксинирани срещу вируса, ще бъде позволено да не правят тестове при влизане в страната. Освен това не е необходимо да спазват карантината. Германските власти считат за ваксинирани тези, които са получили една от ваксините, одобрени от европейския регулатор: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson.

Който е решил да не се ваксинира, неизбежно ще се зарази с коронавирус. Имунизациите ще ограничат пандемията от COVID-19, но няма да унищожат вируса завинаги, заяви водещият германски вирусолог Кристиан Дростен, цитиран от DW.

 

У нас:

Новите случаи с новия коронавирус в страната ни са едва 657, което е с 220 по-малко спрямо предходното денонощие. Направени са 11 106 теста, или с 2084 по-малко, като така процентът положителни проби намалява от 6,64% до 5,91%. Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 412 814.

Според Единния информационен портал поставените дози ваксини у нас са общо 1 035 763, а лицата със завършена втора имунизация са 362 322, или 5,24% от населението.

Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик", заяви по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.

Той обясни, че все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката. Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва. 
 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: