В нови находища Полша откри 1 милиард кубически метра природен газ

В нови находища Полша откри 1 милиард кубически метра природен газ

Те са близко до съществуващи, но почти изчерпани залежи

Полската петролно-газова компания PGNiG е извършила допълнителни сондажи в Подкарпатското воеводство, което се намира в югоизточната част на страната. В резултат на проучването са открити нови залежи на природен газ. Те се намират в Przemysl, Mirotin и Kulne, съобщи пред Полското радио ръководителят на компанията Павел Маевски. 

„Благодарение на новите сондажи бяха достигнати газоносни хоризонти, които преди не са били експлоатирани”, заяви Маевски. 

Около Премишл се намира най-голямото местонахождение на природен газ в Полша. Първият сондаж тук е бил направен през 1958 г. Първоначално ресурсите на това находище са се оценявали на 74 милиарда кубически метра газ, 90 на сто от които вече са добити.

Експлоатацията на миротинското газово находище е стартирала през 1962 г. Първоначалната оценка за него е била 4,5 милиарда кубически метра газ. Към настоящия момент от него са изтеглени 4,2 милиарда кубика. 

Въз основа на тези анализи се смята, че в новите находища е възможно да има около 1 милиард кубически метра газ, неизвестни по-рано. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: