Microsoft няма да продаде на САЩ технология за разпознаване на лица

Microsoft няма да продаде на САЩ технология за разпознаване на лица Снимка: business insider

Технологичната корпорация Microsoft отказва да продава технологията си за разпознаване на лица на американската полиция. Това каза в интервю за The Washington Post президентът на компанията Brad Smith.

Според него компанията няма да продава технология на органите на реда в САЩ, докато страната не разработи законодателство, регулиращо използването на тази система от полицията.

„Няма да продаваме технология за разпознаване на лица в полицейските управления на Съединените щати, докато нямаме национален закон, основан на правата на човека, който да управлява тази технология“, каза Смит.

По-рано други американски корпорации също отказаха да продават на органите на реда технологията за разпознаване на лица. Amazon, например, заяви, че няма да позволи на полицейските управления в Съединените щати да използват приложението за възстановяване, което е разработила по-рано.

„Ние искаме хората от тази страна и особено хората, които обслужват тази страна, да знаят, че ние от Microsoft пазим гърба им“, написа Смит в блога си.

В САЩ през последните седмици се обръща много внимание на работата на полицията и евентуалното нарушаване на правата на чернокожите от служителите на реда.

Една от причините за това беше смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис. 

След смъртта на Флойд започнаха протести срещу нарушаването на правата на чернокожите в редица щати, а демонстрациите често бяха съпроводени с грабежи и вандализъм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: