Глоба до $ 27 милиарда заплашва Apple в Европа

Глоба до $ 27 милиарда заплашва Apple в Европа Снимка: pixabay

Американската корпорация Apple, според предварителното становище на Европейската комисия, възпрепятства свободната конкуренция в Европейския съюз в областта на музикалните приложения

Това се посочва в прессъобщение на ЕК. „Европейската комисия информира Apple за предварителното си становище, че нарушава конкуренцията на пазара за музикален стрийминг, като злоупотребява с господстващото си положение при разпространението на приложения за стрийминг на музика чрез своя App Store", се казва в документа.


Освен това Европейската комисия е загрижена, че американският гигант „прилага определени ограничения към разработчиците на приложения, като им пречи да информират потребителите на iPhone и iPad за алтернативни, по-евтини възможности за покупка“.

Това е само първият етап на антимонополното производство. 

Американската компания ще има възможността да отговори на всяко обвинение, както и да убеди Европейската комисия, че нейните практики не са антиконкурентни.

Ако компанията не успее да направи това, ще бъде изправена пред глоба в размера на до 10% от годишния оборот. Приходите на Apple за 2020 г. са фиксирани на 274,5 млрд. долара, следователно санкцията може да достигне 27 млрд. долара, отбелязва The Verge.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: