Глоба до $ 27 милиарда заплашва Apple в Европа

Глоба до $ 27 милиарда заплашва Apple в Европа Снимка: pixabay

Американската корпорация Apple, според предварителното становище на Европейската комисия, възпрепятства свободната конкуренция в Европейския съюз в областта на музикалните приложения

Това се посочва в прессъобщение на ЕК. „Европейската комисия информира Apple за предварителното си становище, че нарушава конкуренцията на пазара за музикален стрийминг, като злоупотребява с господстващото си положение при разпространението на приложения за стрийминг на музика чрез своя App Store", се казва в документа.


Освен това Европейската комисия е загрижена, че американският гигант „прилага определени ограничения към разработчиците на приложения, като им пречи да информират потребителите на iPhone и iPad за алтернативни, по-евтини възможности за покупка“.

Това е само първият етап на антимонополното производство. 

Американската компания ще има възможността да отговори на всяко обвинение, както и да убеди Европейската комисия, че нейните практики не са антиконкурентни.

Ако компанията не успее да направи това, ще бъде изправена пред глоба в размера на до 10% от годишния оборот. Приходите на Apple за 2020 г. са фиксирани на 274,5 млрд. долара, следователно санкцията може да достигне 27 млрд. долара, отбелязва The Verge.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: