Напусна ни журналистът Георги Коритаров

Напусна ни журналистът Георги Коритаров

На 61-годишна възраст почина журналистът Георги Коритаров. 

„Не знам как точно се съобщава такава вест. Не знам какво се казва, не знам как се проумява, не знам как се живее с нея. Вчера се смеехме в ефир. Днес разбирам, че повече няма да се видим. Няма да говорим. Няма да спорим. Няма да мислим заедно, да работим заедно, да четем и пишем заедно. Щастлив съм, че бях малка част от живота на този велик човек. И той от моя. Ще се опитам да се усмихвам всеки път, когато се сетя за него. Но едва ли ще успявам, написа Георги Харизанов, изпълнителният директор на ТВ „Европа“, преди минути във Facebook. 

Коритаров водеше блока „Свободна зона“ в телевизия „Европа“ през последните няколко години. 

Роден през 1959 г., той завършва славянска филология със сърбохърватски в СУ „Св. Климент Охридски" пред 1979 г. Владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски, китайски и албански език. Журналистическата му кариера започва във в. „Демокрация“ като парламентарен репортер. По-късно работи във в. „Демокрация 91“, в. „Континент", а от 1992 г. е в Радио „Свободна Европа", където води предаванията Радиожурнал, Светът в 13, Преди полунощ и Балкански компас. 

От 2003 г. до 2004 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на Радио „Свободна Европа“ и телевизия bTV в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. 

От началото на 2005 г. Коритаров е в Нова телевизия с предаването си „Коритаров Live" и радио „Нова Европа".

Прeз 2006 г., при старта на българското издание на едно от най-авторитетните в света бизнес списания BusinessWeek, Георги Коритаров става важна част от редакционната колегия, заедно с други известни общественици и журналисти. 

На 21 ноември 2008 г. е уволнен от Нова телевизия. Официалната версия за това е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели. Българският хелзинкски комитет из­лиза с дек­ла­ра­ция в не­го­ва за­щи­та.

От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ в телевизия „Европа".

През 2001 г. получава годишната награда на президента на Радио „Свободна Европа“ и радио „Свобода“ за „изключителен принос за отстраняването от власт на Слободан Милошевич". През 2003 г. е награден с годишната награда на НАФТЕКС за „гражданска позиция“. Носител е на годишната награда за „най-добър политически анализатор“ за 2003 г. на политически кръг „Мисъл“, специалната награда на „Промедия“ в рамките на международния радио-телевизионен фестивал в Албена 2003 г. за „успешно съчетаване на радио и телевизионна журналистическа форма в предаването „Блиц“, голямата специална награда на радио-телевизионния фестивал в Албена 2003 г. – участие в церемонията по връчването на годишните награди „Еми“ в Ню Йорк. Коритаров е носител и на годишната награда на Българска медийна коалиция (БМК) за цялостен принос за независимостта на медиите в България и утвърждаване на ценностите на гражданското общество.

Екипът на КЕШ Медия изказва искрени съболезнования на семейството и близките на журналиста. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: