Австрия се страхува от удължаване срока на стара хърватска АЕЦ

Австрия се страхува от удължаване срока на стара хърватска АЕЦ

Заедно със съседна Словения двете балкански държави са предприели стъпки АЕЦ „Кръшко" да работи до 2043 г.

Миналата седмица започнаха международни изпитания на атомната централа „Кръшко" за проверка на издръжливостта й при земетресения. Словения и Хърватия искат да продължат работата на тази АЕЦ до 2043 г., построена съвместно от двете държави, съобщава хърватската информационна агенция Večernji list.

В Австрия ядрената енергетика е изключително непопулярна. Властите на алпийската държава стриктно контролират дейността в тази сфера на съседните страни. 

Основите на атомната централа „Кръшко" (на снимката) са били положени през 1974 г., а разрешение за работа е получила през 1984 г. Тази АЕЦ е първата от западен тип, построена в социалистическа държава. Тя се намира на 40 километра от епицентър на земетресения в Загреб. 

„АЕЦ „Кръшко" е на разстояние 85 км от епицентъра на земетресението, регистрирано в Хърватия на 29 декември 2020 г. Загреб също пострада силно от земен трус през март миналата година.

Този епицентър бе само на 40 км от централата. Заплахата от земетресения винаги е била един от най-разпространените проблеми, свързани с „Кръшко", пише австрийският всекидневник Die Presse, като напомня, че от Грац и Клагенфурт централата се намира на около 120 километра, а от Виена - на 260 км.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: