Ясни са детайлите за ковид-паспортите в ЕС

Ясни са детайлите за ковид-паспортите в ЕС Снимка: pixabay

През март Европейската комисия ще представи план за въвеждане на ковид-паспорти, които трябва да ускорят отварянето на границите на ЕС

Плановете на Брюксел обаче могат да бъдат объркани от хармонизирането на съответния закон и проблемите с темповете на ваксинация в страните от съюза.
 

Какви ще бъдат ковид-паспортите?

Европейската комисия е изпратила до дипломатическите ведомства на  27-те държави-членки на ЕС основните принципи за създаване на система от т. нар. ковид-паспорти.

Това съобщава The Financial Times (FT), позовавайки се на свои източници.

Както отбелязва изданието,  Европейската комисия се опитва да въведе тези паспорти възможно най-скоро, за да могат страните от ЕС да премахнат ограниченията за пътуване до началото на туристическия сезон. По-специално за това настояват особено заинтересованите южни държави - Испания, Португалия и Италия.

Очаква се въвеждането на тези паспорти да помогне за възстановяване на въздушния трафик както в рамките на ЕС, така и с трети страни. Към днешна дата допълнителни ограничения за влизане от други страни са в сила в редица страни, включително Германия (до 17 март), Белгия (до 17 март), Австрия (до 29 март).

Предвижда се тези „зелени паспорти“, както ги нарича председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, да бъдат лични електронни сертификати, които да съдърждат следната информация за притежателите им:

Данни за ваксинация срещу COVID-19;
Информация за тестове за коронавирус за тези, които не са имали време да се ваксинират;
Информация за оздравяване от COVID-19.

Както отбелязва Европейската комисия, целта на въвеждането на сертификатите е да се възстанови свободата на движение в рамките на ЕС. Предполага се, че след като са получили гаранции, че гражданите са били ваксинирани срещу коронавирус или са го преболедували, държавите вътре и извън асоциацията ще могат да премахнат ограниченията за влизане.

По този начин европейците ще могат да пътуват с туристическа и служебна цел, каза Фон дер Лайен. Тя обеща да представи законопроекта за въвеждането на документа този месец.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: