Актуална информация за епидемичната обстановка на 15.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 15.02.2021 г.

У нас 
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие правилата, по които ще се извършват плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове. Размерът на тези плащания остава непроменен и е в размер на 1000 лв. По 1000 лв. ще получават и работещите в лаборатории, болничната и извънболничната помощ, които пряко извършват дейности по PCR диагностика на COVID-19. Механизмът, по който лечебните заведения ще получават финансирането за допълнителното възнаграждение на персонала, също остава непроменен.  

На 25-о място сме по заболеваемост в Европа за последните 14 дни, изтъква премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Това ни дава увереност, че отхлабването на мерките, което правим, не води до по-голямо разпространение на заразата и показва, че осъществяваме ефективен контрол върху развитието на епидемията в нашата страна, допълва той. „Ваксината е нашето оръжие. Скоро трябва да се върнем към нормалния живот - това го очакват хората от нас и ние ще го направим!", заявява премиерът. За миналата седмица от изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести 98 случая 68 са с доказания нов вид на вируса от Великобритания, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. 

От днес още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работно съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, Ваксинационния щаб и министри. Министър Вълчев информира, че близо 2900 паралелки в страната вече се обучават присъствено в резултат на вчерашната заповед на министъра на здравеопазването. По думите на Вълчев общо 460 000 деца посещават класните стаи, а 260 000 учат в електронна среда. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини.  

Математикът Лъчезар Томов изрази пред btv мнение, че се е избързало с връщането на учениците в клас. Ученият смята, че рискът от разпространение не се управлява на национално ниво, макар да се взимат мерки на локално. „Епидемията е случаен процес, има и ненулева, но нищожна вероятност да премине, но аз не залагам на това. Имаме вече британския вариант на вируса в България. До 4 март повечето области ще бъдат в червено. На 1 март в червено ще бъдат всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич", заяви Томов. Според неговата прогноза за 1 март ще имаме между 1500 и 2500 заразени на ден. 

От 7 до 10 дни след поставянето на втората доза от ваксината можем да говорим за постигане на максимален имунитет срещу коронавируса. Това обясни проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, пред Нова телевизия. 

„Когато една ваксина е разрешена от лекарствена агенция, в нашия случай ЕАЛ, значи тя отговаря на доста тежки критерии. Няма друг такъв продукт в медицината, който да е поставен на толкова голям контрол. Щом е минала през тази цедка, значи тя е с доказана ефективност и безопасност", коментира от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който заедно с Гетов отговаряха на зрителски въпроси. Кунчев посъветва хората, които имат хронично заболяване, да разговарят за типа ваксина, която възнамеряват да си поставят, с лекуващия ги лекар. 

22 230 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech са пристигнали вчера на Летище София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне и третата поредна доставка от ваксината на AstraZeneca - 61 400 дози. По последни изчисления у нас ще разполагаме с малко над 18,5 млн. дози от всички ваксини. Всички, които желаят да бъдат имунизирани срещу COVID-19, трябва да заявят това пред личните си лекари. Записването за безплатното и доброволно имунизиране може да бъде осъществено по телефона или при лично посещение при общопрактикуващия лекар. Списъците ще бъдат непрекъснато допълвани с актуална информация.  

Данните за България 

Новите случаи у нас на заразени с коронавирус за изминалото денонощие са 163. Това сочат данните в Единния информационен портал. Положителните проби са 8,8 на сто от направените общо 1852 теста. Най-много са новите случаи в София-град - 54, следват областите Бургас - с 23, и Плевен - с 16 нови случая. Общо 3425 пациенти с коронавирус остават в болници, от тях 301 се лекуват в интензивни отделения.  
Общият брой на поставените дози ваксини у нас е 75 388. За последното денонощие са поставени 68 ваксини.  

По света 

Великобритания въвежда от 15 февруари по-строги изисквания за влизащите в страната. По информация на посолството ни в Лондон от понеделник всички пристигащи във Великобритания от страните в т. нар. червен списък трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Пристигащите в Шотландия, включително и от България, също трябва да се изолират в хотел за 10 дни, като изключение ще се прилага само за пристигащите от Ирландия. Пристигащите трябва да резервират и платят 1750 британски лири. Това включва престоя в одобрен от правителството хотел, транспорт до него и тест за коронавируса. Британското правителство планира и въвеждане на задължение пристигащите в Англия граждани да направят 2 теста за COVID-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал. 

Сърбия планира да произведе на своя територия около 20 милиона дози от руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V, заяви президентът на страната Александър Вучич, предаде БГНЕС. Страната възнамерява да започне независимо производство на коронавирусната ваксина Sputnik V с подкрепата на руски специалисти. Вучич подчерта, че към момента Сърбия е поръчала над 10 милиона ваксини от различни страни, но републиката е получила само около 2 милиона дози различни ваксини. 

Недоволно от количеството на доставените ваксини срещу коронавирус в рамките на ЕС, правителството на Чехия започна отделни разговори с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca. В същото време обмисля покупка на руския препарат Sputnik V, обяви здравното министерство. „Към здравното министерство се обърнаха представители на AstraZeneca с предложение за допълнителни ваксини. Ние сме в контакт с компанията и договаряме допълнителни подробности, особено за броя на дозите, датата на доставка и цената“, заяви говорителят на здравното министерство Барбора Петерова, съобщава Euractiv. По време на брифинг в Белград чешкият премиер Андрей Бабиш разкри, че на черния пазар има повече предложения за ваксини AstraZeneca. 

Италия отложи повторното отваряне на своите ски курорти за март, съобщи Министерството на здравеопазването, поради бързото разпространение на варианта на COVID-19, който беше идентифициран за пръв път във Великобритания, предадоха информационните агенции. Ски курортите в страната трябваше да бъдат отворени от днес, но за любители зимният спорт ще бъде забранен до 5 март. 

От 1 март в аптеките в Австрия ще се раздават безплатни гратисни тестове за проверка в домашни условия, съобщи БТА. Медиите съобщават за получена информация от правителствени среди, според която през миналата седмица са направени рекорден брой антигенни и ПСР-тестове - 1 522 739, без да се смятат тестовете, направени по училищата. От новите тестове за домашна употреба ще се предоставят по пет на човек за месец. Те няма да дават право на достъп до услуги, а ще се ползват за личен контрол вкъщи. В момента желаещите могат да проверят дали са заразени с коронавирус в 500 специалнообзаведени „тестови поточни линии". Освен тях над 800 аптеки предлагат гратис антигенни тестове и 730 фирми с 351 568 работници участват в субсидираното от правителството тестване в предприятията. 

Австралия получи днес първата си пратка от над 142 000 дози ваксини на американската компания Pfizer/BioNTech, която е единствената одобрена за използване в страната. 
Очаква се националният регулатор да одобри скоро и ваксината на „АстраЗенека", предаде Асошиейтед прес. Страната планира да започне масова ваксинация на населението от следващата седмица.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: