Подем на индустриалното производство в ЕС през ноември 2020 г.

Подем на индустриалното производство в ЕС през ноември 2020 г. Снимка: pixabay.com/bg

В същото време производственият спад в България е най-големият в рамките на съюза на годишна база.

Индустриалното производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза доста по-силно от очакваното повишение през ноември, благодарение на рязкото възстановяване на производството на междинни и капиталови стоки, показват данните на официалната европейска статистика, предаде БНР.

Това е позитивен знак за икономическото представяне през последното тримесечие на изминалата година и е факт, въпреки наложените през ноември нови противоепидемични мерки в редица европейски държави. 

Разрастващата се втора вълна на коронавирусната зараза обаче накара някои правителства във водещи европейски икономики като германската да затегнат допълнително мерките през декември, обявявайки национални локдауни, които бяха удължени и през първия месец на 2021 г., с индикации мерките да не бъдат разхлабени сериозно дори след този срок. Това предполага слабо икономическо начало на новата година.

В същото време производството в България отбеляза понижение през ноември спрямо октомври и най-голям спад в рамките на целия ЕС спрямо година по-рано, отчита Евростат.

През ноември производството в рамките на целия ЕС нарасна с 2,3% спрямо октомври, когато се повиши с 2,0%, докато производството в еврозоната отбеляза ръст с 2,5%, след растеж с 2,3% месец по-рано. По този начин европейското индустриално производство се повишава за седми пореден месец след драматичните понижения през март и април 2020 г., когато икономика в Европа все още се намираше в шок от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея национални локдауни на стария континент.

Основна причина за доста доброто повишение на индустриалното производство през ноември в еврозоната се оказва силното нарастване на производството на капиталови и междинни стоки, съответно със 7,0% и с 1,5%, докато производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба се понижи с 1,2%, на недълготрайните потребителски стоки - с 1,7%, а енергийното производство се сви с 3,9%.

Подобни тенденции се отчитат и в рамките на целия ЕС, където средствата за производство се увеличиха през ноември с цели 6,1%, а на междинните стоки с 1,4%, докато производството на дълготрайни и недълготрайни потребителски стоки се понижи с по 1,1%, а енергийното производство се сви с 2,9 на сто.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през ноември 2020 г. се понижи с 0,6%, след спад с 3,5% месец по-рано, а в рамките на целия ЕС с едва 0,4% след понижение с 2,9% през октомври. Въпреки че това представлява понижение за пореден месец в рамките на изминалата година, спадът е далеч по-скромен от драматичните сривове по време на първата вълна на коронавирусната пандемия през пролетта.

В същото време промишленото производство в България се понижи през ноември с 1,5% спрямо октомври, когато нарасна с едва 0,4 на сто. Това представлява първо понижение на българското производство след шест поредни месеца на растеж, когато солидният спад с 5,1% през март и с 11,6% през април не можа да се компенсира, показват данните на Евростат. По-слабо понижение на производството през ноември спрямо предходния месец беше отчетен в пет други страни членки на ЕС.

Спрямо ноември 2019 г. обаче промишленото производство в България бележи спад с цели 5,0%, след понижение с 3,1% през октомври, свивайки се за девети пореден месец, след като през февруари 2020 г. за последно беше отчетена стагнация (нулев растеж). 

По този показател нашата страна заема последната позиция сред останалите страни членки на ЕС, като преди нея са Франция с производствен спад от 4,9% и Италия с 4,2 %.

Графика на индустриалното производство в страните членки на ЕС г. / г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: