Глобалните цени на храните достигнаха 6-годишен връх

Глобалните цени на храните достигнаха 6-годишен връх

Разходите остават доста под пиковете си през 2008 и 2011 г.

През декември 2020 г. глобалните цени на храните достигат шестгодишен връх, съобщава Bloomberg. Вероятно през 2021 г. те ще продължат да се повишават, увеличавайки натиска върху бюджетите на домакинствата, докато гладът в световен мащаб нараства.  

Измерителят на Организацията на обединените нации за цените на храните се повишава с 18% от май насам. Основните фактори, които обуславят това нарастване, са неблагоприятните метеорологични условия, правителствените мерки за защита на доставките и ръста на търсенето, които помогнаха за нарастване на цените на селскостопанските стоки от зърнени култури до палмово масло. Цените вероятно ще се повишат допълнително, заявиха от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, цитирани от Bloomberg. 

Скокът заплашва да стимулира по-широката инфлация, която би затруднила централните банки да осигурят повече стимули за укрепване на икономиките, като същевременно раздвижва спомените за кризата с цените на храните преди десетилетие. Това е лоша новина за потребителите, чиито доходи са намалели от кризата, свързана с Covid-19. Към това се добавят и опасения за глобалната продоволствена сигурност, която е засегната от регионални конфликти и влошените метеорологични условия. 

„В този момент виждаме повече фактори, които тласкат световните цени на храните нагоре“, каза Абдолеза Абасиан, старши икономист във FAO. 

Фючърсите върху царевицата и соята достигат най-високите си пазарни стойности от шест години насам, тъй като сушата заплашва културите в Южна Америка, а търсенето в Китай нараства. В същото време цената на палмовото масло, използвано в около половината от всички стоки в супермаркетите, отчита почти 10-годишен връх.   
"Цените на соята станаха толкова високи, че светът ще трябва да регулира търсенето", каза тази седмица Джо Стоун, ръководител на веригата за доставки и корпоративна търговия на земеделски стоки Cargill. 

Протекционистичните мерки също увеличават пазарната стойност на продукцията. Пшеничният гигант Русия например обяви, че  от средата на февруари ще ограничи износа на зърно, за да укроти инфлацията. Аржентинските фермери планират протестна стачка, след като правителството прекрати лицензите за износ на царевица.  

„Икономическото възстановяване в някои части на света вероятно ще подхрани повишаването на потребителските разходи и търсенето на храни, докато метеорологичните рискове и ограниченията за износ от някои традиционни доставчици на зърно ще повишат още цените в краткосрочен план“, каза Абасиан.  

Загрижеността за климатичните условия, правителствената намеса и силният износ за Китай може да движат селскостопанските пазари през тази година, смятат от Rabobank International. Индексът на цените на храните на FAO се е повишил през последните седем месеца, като годишните цени се намират на най-високите си средни стойности за последните три години. И все пак разходите остават доста под пиковете си през 2008 и 2011 г., когато покачващите се цени, както и забраните за износ на зърно доведоха до политическа и икономическа нестабилност по света. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: