Започва изграждането на пречиствателната станция за Рилския манастир

Започва изграждането на пречиствателната станция за Рилския манастир Снимка: мс

Ще стартира изграждането на локално пречиствателно съоръжение за нуждите на Рилския манастир, след като кметът на община Рила вчера оттегли жалбата си срещу проекта

Това стана ясно по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с Адрианополския епископ Евлогий, в която участва и кметът на община Рила Георги Кабзималски.

За изграждане на пречиствателното съоръжение за Рилската света обител на 17 юни т. г. правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1,62 млн. лв., съобщи правителственият пресцентър.

Средствата бяха осигурени по молба на управата на манастира след посещение на премиера Борисов дни по-рано.

Благодаря, че вчера оттеглихте жалбата си за заустването и така пречиствателната станция ще заработи. Всичко, за което говорихме при последната ни среща, е свършено“, посочи министър-председателят Бойко Борисов пред кмета на Рила и Адрианополския епископ.

В хода на разговора епископ Евлогий акцентира, че щом времето позволи и температурите станат по-високи, ще продължи извършването на строителната реконструкция и художествената реставрация на Рилската света обител.

За целта през юни т.г. правителството осигури 600 000 лв.

По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов изказа специална благодарност към Българската православна църква за подкрепата й във връзка с ваксинационната кампания срещу COVID-19 у нас. „Това е единственото спасение и се надявам, че все повече българи ще се ваксинират“, изтъкна премиерът Борисов. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: