Затваря ли се руското интернет пространство

Затваря ли се руското интернет пространство

В самия край на годината в долната камара на парламента на Русия беше гласуван на трето, последно четене законопроект, който ще позволи на Кремъл да ограничава достъпа до американските социални мрежи и други медийни гиганти. Това съобщава БТА. Ограниченията ще се налагат, ако те "дискриминират" руските медии. Предвиждат се и солени глоби на онлайн платформи, които не премахват "противоправно съдържание".  

Авторите на двата документа се аргументираха с нарушения на Youtube и Facebook, които според тях показват необходимостта от законово регламентиране. Възможността за ограничаване, според тях, е част от усилията да се защити "руския суверенитет в интернет".  Авторите на законопроектите заявиха още, че Youtube, Twitter, Facebook и Instagram не са отстранили стотици онлайн страници, съдържащи забранено според руското законодателство съдържание. 

Законопроектите засилват опасенията от пълзящо въвеждане на контрол от китайски тип в руското онлайн пространство, отбелязва Reuters. 

Първият законопроект ще даде право на руските власти да ограничат или напълно да блокират западни и най-вече американски сайтове при наличие на оплаквания от руски държавни медии, че техните собствени сайтове са третирани с предубеждение от Twitter, Facebook и Youtube. 

Вторият законопроект ще развърже ръцете на властите да глобяват доставчици на интернет и сайтове със суми в размер на 10 - 20% от оборота им в Русия за предишната година, ако систематично не премахват забранено съдържание. Максималната глоба при първо подобно нарушение е 8 млн. рубли (около 106 000 долара). 

Според новия закон социалните мрежи ще бъдат задължени да осъществяват мониторинг на съдържанието, което се качва в тях, за да откриват и блокират незаконната информация. ТАСС посочва какво се има предвид под противоправно съдържание: материали с порнографски изображения на непълнолетни; информации, склоняващи деца към извършване на опасни за живота и незаконни действия; данни за начините за приготвяне и използване на наркотици; начини за извършване на самоубийство и призиви към самоубийство; реклама за дистанционна продажба на алкохол; интернет казина. 

Освен това, социалните мрежи ще бъдат задължени да ограничават достъпа до информация, изразяваща "явно неуважение" към обществото, държавата и конституцията на Руската федерация, както и съдържаща призиви към масови безредици, екстремизъм и участие в несъгласувани публични мероприятия. 

Очаква се двата законопроекта да станат закони, след като бъдат одобрени и от горната камара и подписани от президента Владимир Путин, в което малцина се съмняват. 

Reuters посочва, че популярни мрежи, като YouTube, са станали изключително важен ресурс за критиците на Кремъл, които фактически са лишени от достъп до държавната телевизия, гледана повсеместно в Русия. От Google, Twitter и Facebook засега не са отговорили на исканията на информационната агенция за коментар. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: