Колко струват на ЕС ваксините срещу COVID-19

Колко струват на ЕС ваксините срещу COVID-19 Снимка: pixabay

Белгийското правителство случайно разкри цените, на които ЕС е закупил ваксини срещу коронавируса

Според Politico и HLN държавният секретар на Белгия по бюджетните въпроси Ева Де Блийкер е публикувала в туитър таблица, в която се посочва цената на доза от всяка ваксина и очакваните разходи за закупуването й в страната.

Това се е случило след критики от опозиционната N-VA, че уж няма яснота в бюджета за следващата година относно цената на коронавирусните ваксини. Половин час по-късно туитът е бил изтрит, но е забелязан от журналистите на белгийската HLN, които запазили екранна снимка.

Представители на обществения сектор и някои евродепутати отдавна призовават да бъдат посочени цените, аргументирайки се, че става дума за средства на данъкоплатците и по тези въпроси е необходима по-голяма прозрачност.

Европейската комисия заяви, че не може да разкрива цените на ваксините, тъй като това е търговска тайна.

Според публикуваната снимка, една доза от ваксината струва на ЕС от 1,78 евро до 18 долара.

   Oxford/AstraZeneca: 1,78 евро
   Johnson & Johnson: $ 8,50
   Sanofi / GSK: 7,56 евро
   BioNTech / Pfizer: 12 евро
   CureVac: 10 евро
   Moderna: $ 18

 

Белгия ще закупи 33 милиона дози и ще похарчи 279 милиона евро за това.

Държавният секретар след този инцидент заяви, че публикуването на таблицата е „грешка на комуникационния екип“. Тя каза още, че случайното разкриване на цените „не застрашава" достъпа на Белгия до ваксини.

В момента Европейската комисия е подписала споразумения с шест производители на ваксини, два от които вече са представени за одобрение от регулатора, а малко преди това приключиха предварителните преговори със седмия - Novavax.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: