Без отделни двустранни споразумения с Острова при Брекзит без сделка

Без отделни двустранни споразумения с Острова при Брекзит без сделка

В случай на Брекзит без сделка, последиците ще бъдат по-сериозни за Великобритания, отколкото за съюза, твърдят анализатори

Европейският съюз предупреди страните членки да не обсъждат отделни споразумения с Обединеното кралство, ако преговорите за бъдещите отношения между блока и Лондон доведат до сценарий на Брекзит без сделка, съобщи „Файненшъл таймс", позовавайки се на информация от дипломатическа нота, за която се предполага, че финансовото издание е имала достъп. Това съобщава БНР. 

Инструкцията е направена, за да принуди Обединеното кралство да се върне към преговорния процес, като се ограничи възможността  на Даунинг Стрийт от некотролирано напускане на ЕС, както и да се избегнат по-сериозни негативни последици, отбелязва изданието. 

Неназован дипломат от ЕС е заявил пред „Файненшъл таймс", че в момента изглежда, че страните членки се стремят да подготвят цялостно рестартирането на Брекзит преговорите след изтичането на преходния срок за Великобритания на 31 декември, тъй като от ден на ден става все по-вероятно да няма сделка преди крайния срок. 

В случай на Брекзит без сделка, последиците ще бъдат по-сериозни за Великобритания, отколкото за съюза, твърдят анализатори. Очакват се нарушения във веригите за доставки, което наложи британските власти да предупредят големите търговски вериги да се запасят с храни. Очаква се и скок в цените с около 10-15%, заради неизбежното повишаване на митническите ставки. Проверките на допълнителни документи ще предизвика хаос и опашки в трафика.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: