Тръмп ще се оттегли от Договора за контрол над оръжията „Отворено небе“

Тръмп ще се оттегли от Договора за контрол над оръжията „Отворено небе“ Снимка: Pixabay

Решението на Тръмп, третото голямо оттегляне от споразуменията за контрол на оръжия, ще се разглежда като доказателство, че той планира излизане от последния основен договор за оръжия с Русия: Нов START.
Повече от година президентът Тръмп заявява, че няма да поднови Договора за отворено небе, освен ако не се присъедини и Китай. 
Според висши служители на администрацията президентът Тръмп е  решил да се оттегли от това  важно споразумение за контрол над оръжията и ще информира за това Русия в петък. 

Договорът за отворено небе, договорен преди три десетилетия, за да могат държавите да прелитат от една на друга територия със сложно сензорно оборудване, за да се уверят, че не се подготвят за военни действия. Решението на Тръмп ще се разглежда още като  доказателство, че той също може да излезе от основния договор за оръжия с Русия: Нов START, който ограничава САЩ и Русия до 1550 разгърнати ядрени ракети всяка. Той изтича седмици след поредното встъпване в длъжност на президента.

Американските служители отдавна се оплакват, че Москва нарушава споразумението „Отворено небе“, като не разрешава полети над град, където се смята, че Русия разполага с ядрено оръжие, което може да достигне Европа, както и забранява полети над големи руски военни учения. А в секретните доклади Пентагонът и американските разузнавателни агенции твърдят, че руснаците също използват полети над Съединените щати, за да очертаят критично американската инфраструктура, която може да бъде засегната от кибератаки. Американски служители също така отбелязват, че Тръмп е бил разгневен от руски полет директно над неговия Bedminster, N. J. (голф имот) през 2017 г.

Но решението на Доналд Тръмп, обмисляно известно време, може да влоши още повече взаимоотношенията между самите европейски съюзници, включително тези в Организацията на Северноатлантическия договор, подписали договора.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: