Накъде вървят преговорите между Великобритания и ЕС

Накъде вървят преговорите между Великобритания и ЕС Снимка: pixabay.com

Британският министър-председател Борис Джонсън ще се самоизолира за две седмици, след като бе установено, че е имал контакт с депутат от британския парламент, който е бил заразен с Covid-19. Междувременно преговорите за сключване на търговско споразумение между Великобритания и ЕС продължават на фона на наближаващия край на преходния период в отношенията между двете страни.

Джонсън заяви във видео, че "независимо от факта, че в тялото му има антитела, поради заразяването му с вируса през пролетта, той ще се самоизолира, за да подпомогне борбата с разпространението на заразата." Водачът на Консервативната партия във Великобритания допълни още, че "е уверен в способността на страната да се справи с пандемията."

Съветниците и министрите няма да могат да посещават резиденцията на министър-председателя на Великобритания, а Борис Джонсън ще продължи да ръководи дейността на правителството чрез видеоконференции

Междувременно, в понеделник  бе установено, че още четирима депутати от Камарата на общините на британския парламент са носители на Covid-19, както и че са присъствали на същата среща, на която е присъствал и премиерът на Обединеното кралство. 

Докато тече самоизолацията на Борис Джонсън, преговорите между Великобритания и ЕС навлизат в своята заключителна фаза. Все още няма прогрес по най-противоречивите теми в преговорите. 

През миналата седмица в кръга на съветниците на Борис Джонсън настъпиха някои промени. Британският министър-председател освободи от длъжност няколко от съветниците си, които бяха за Брекзит без сделка. Независимо от това, британското правителство заяви, че тези промени в кадрови план няма да се отразят на твърдата позиция на Обединеното кралство в продължаващите преговори с ЕС

Лидерите на Европейския съюз ще проведат видеоконференция в четвъртък, на която ще обсъдят състоянието на преговорите и бъдещите стъпки на съюза по въпроса за Брекзит. 

С изтичане на времето, нараства и чувството на песимизъм и у двете страни в преговорите, че все пак трудно ще може да се достигне до сделка, която да може да бъде ратифицирана до края на календарната година от парламентите на ЕС и Великобритания. Същеврменно има ранни признаци, че британската държава не се е подготвила адекватно за изход от Европейския съюз без наличие на търговско споразумение. 

Безспорно, за достигане до споразумение между ЕС и Обединеното кралство, ще трябва да бъдат направени отстъпки и от двете страни. Едновременно с това е интересно да се разбере докъде би стигнал Джонсън в действията си, за да достигне до търговска сделка с ЕС и до каква степен ще може да представи достигането до такава като успех пред Консервативната партия, в която все още се усеща влиянието на поддръжниците на Брекзит без сделка. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: