Далай Лама призова за спешни действия срещу изменението на климата

Далай Лама призова за спешни действия срещу изменението на климата

Според Далай Лама, ако сега реши да се присъедини към политическа партия, то "бих искал да се присъединя към Зелената партия".

Съветите му към всички нас, живеещи в разгара на пандемията на коронавируса, също са практични, тъй като според него неназован индийски учен е издигнал идеята, че „ако има начин да победим [коронавируса], тогава няма от какво да се тревожим.

 

А ако няма начин да го победим, тогава  е безполезно да се вълнуваме."

 

Далай Лама призова световните лидери да предприемат спешни действия срещу изменението на климата, като предупреди за унищожаване на околната среда, засягащо живота на милиарди хора и унищожаващо планетата, включително страната му - Тибет.

 

Като призив за действие той пусна нова книга, в която заявява, че ако Буда се върне на този свят, то „Буда щеше да  бъде "зелен"“, пише The Guardian.

"В интервю за Channel 4 News и The Guardian, будисткият духовен лидер предупреди, че "глобалното затопляне може да достигне такова ниво, че реките да пресъхнат" и че Тибет в крайна сметка ще стане като Афганистан с  ужасни последици за милиарди хора, които зависят от водата от платото "на покрива на света".

"Последователите считат 85-годишният лауреат на Нобелова награда за мир за земно въплъщение на Просветления, който е избрал прераждането, за да освободи всички живи същества от страдания чрез състрадание", пише вестникът.

 

„Той настоява, както обяви през 2011 г., че се е оттеглил от политиката и лидерството си в борбата за свободата на Тибет от Китай и че сега темата, която е „много, много важна“ за него, е екологията. Той възлага големи надежди на световните лидери и би искал те да предприемат действия в съответствие с Парижкото споразумение за климата.

 

„ООН трябва да играе по-активна роля в тази област“, ​​казва той. "Големите държави трябва да обърнат повече внимание на околната среда. Надявам се, че ще видите как онези големи държави, които са похарчили много пари за оръжия или война, ще насочат ресурсите си за опазване на климата."

 

Според Далай Лама, ако сега се присъедини към политическа партия, то "бих искал да се присъединя към Зелената партия. Идеята им е много добра."

Предложението му за това как да се заставят световните лидери да проявят благоразумие по отношение на изменението на климата може да е изненадващо, но изглежда, че това е продукт на чувството му за хумор, се казва в статията.

 

Далай Лама се смее, като предлага да ги заключи всички в една стая и „да напомпва въглероден диоксид в нея, докато разберат какво всъщност означава изменението на климата“.

„На хората, водещи луксозен начин на живот, в стая без адекватни нива на кислород, ще им бъде „много, много трудно“, обяснява той.

 

„Далай Лама казва, че е за широкомащабното засаждане на дървета, което да помогне за справяне с изменението на климата.

 

Той също така смята, че трябва да има рязък спад в консумацията на месо в световен мащаб.  Но обяснява, че тъй като собственото му решение да стане вегетарианец през 1965 г., породило здравословни проблеми, лекарите му препоръчали да яде по малко месо, се казва в статията.

 

Той отбелязва, че най-големият му личен принос в борбата с изменението на климата е образованието и популяризирането на концепцията за състрадание. Далай Лама е запален по идеята си за единство между 7 милиарда души.


Приближавайки се към края на този свой живот Далай Лама не обяснява как да се търси неговото прераждане и дали изобщо да  се търси 15-и Далай Лама.

В миналото той изрази идеята да бъде последният в редицата на Далай Ламите - може би, за да попречи на Китай да назове политически наследник за него.

Междувременно той казва, че иска да остави това решение на другите.

 

"Докато съм жив, трябва да бъда полезен, да помагам на други хора. И после - това вече не е моя работа. Това са грижи на други хора."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: