Новите Mac-ове на Apple могат да съживят войната за PC чипове

Новите Mac-ове на Apple могат да съживят войната за PC чипове Снимка: https://pixabay.com/

Навлизането на Apple на пазара вероятно ще привлече вниманието на потребителите към нововъзникващата технологична промяна

Днес се очаква да се състои представянето на новите Mac компютри от Apple Inc AAPL.O, използващи собствени вътрешни процесорни чипове - ход, който може да възобнови състезанието за контрол на пазара за настолни и лаптоп чипове и да облагодетелства играчи като Qualcomm Inc QCOM.O. 
Пазарът е доминиран от Intel Corp INTC.O и Advanced Micro Devices Inc AMD.O от 2006 г., когато Apple се присъедини към повечето други големи производители на компютри в използването на чипове, базирани на изчислителната архитектура на Intel x 86
Днес се очаква Apple да започне двугодишен процес на прекратяване на близо 15-годишната си връзка с Intel, като представи Mac компютри с проектирани от Apple чипове, базирани на изчислителна архитектурна технология от Arm Ltd, които Nvidia Corp NVDA.O се съгласи да купи от SoftBank Group Corp 9984.T в сделка за 40 милиарда долара. 
Apple ще проектира чиповете с помощта на технологията Arm и ще ги произведежда чрез партньор, най-вероятно Taiwan Semiconductor Manufacturing Co 2330.TW, който прави процесори за iPhone на Apple. Базираната в Обединеното кралство технология Arm задвижва и повечето телефони с Android. 
Новите машини на Apple вече имат конкуренция от Qualcomm, която от 2016 г. работи с Microsoft Corp MSFT.O за адаптиране на операционната система Windows към базираните на Qualcomm Arm процесори. 
Qualcomm и Microsoft са работили с производители на компютри като Lenovo Group Ltd 0992.HK и Asustek Computer 2357.TW, за да продават лаптопи с новите чипове, а собственият Surface Pro X на Microsoft, пуснат миналата година, използва процесор Qualcomm. 
Днес тези устройства са нишови, но навлизането на Apple на пазара вероятно ще привлече вниманието на потребителите към нововъзникващата технологична промяна, особено ако Apple започне да разработва чипове, които се конкурират с производителността на Intel. 
„Гмуркането на Apple в Arm ще ускори това“, каза Патрик Мурхед, основател на Moor Insights & Strategy. 
Тъй като чиповете са получени от смартфони, където консумацията на енергия е ключова, те са склонни да претендират за по-добър живот на батерията от конвенционалните машини. Подобно на смартфоните, те също се включват бързо и могат да останат постоянно свързани с клетъчни мрежи за данни. 
„Виждаме, че много хора осъзнават, че WiFi в домовете им не може да се справи с всичко.“, казва Мигел Нунес, старши директор за управление на продукти в Qualcomm. 
Но пречките остават за компютрите, базирани на Arm. Повечето софтуери, написани през последните 20 години, са за машини на Intel и докато не бъдат пренаписани, може да се наложи да разчитат на „емулация“, която може да забави приложенията. 
Бен Бажарин, главен анализатор за интелигентността на потребителския пазар в Creative Strategies, заявява, че критичният тест за компютри, базирани на Arm, ще се състои в това дали разработчиците пренаписват софтуер, използван от едрия бизнес, който все още е най-големият купувач на машини. Навлизането на Apple на пазара не гарантира, че това ще се случи. 
„По-голямата част от твърдата база за разработчици на Apple ще използва собствените инструменти за разработчици на Apple“, казва той. Но тъй като Microsoft предоставя и инструменти за разработка на Windows на Arm, по-широка промяна „не е извън сферата на възможностите“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: